06 martie 2025

Turcia se adaptează la războiul din Marea Neagră şi se dotează cu drone maritime similare cu Magura V ucrainene

Florin Jipa

Marina turcă va începe în curând să primească noi drone kamikaze ULAQ KAMA, dar şi ULAQ 12 ASuW, „fratele mai mare", sistem care este capabil să transporte şi lanseze rachete antinavă sau antiaeriene.

Sursă foto: X

În 2023, în timpul expoziţiei de apărare IDEF 2023 din Turcia, Meteksan Defense, împreună cu compania de construcţii navale ARES Shipyard, au dezvăluit drona kamikaze ULAQ KAMA şi au anunţat că ar putea produce până la 100 de unităţi ale acestor drone pe an. 

În plus, Marina turcă urmează să primească noi bărci fără pilot ULAQ 12 ASuW, echipate cu un set avansat de armament şi sisteme. Această informaţie a fost raportată de agenţia de ştiri turcă Anadolu Ajansi.

Sistemul ULAQ KAMA a fost dezvoltat pe baza experienţei de luptă a dronelor kamikaze folosite în Ucraina. Dispune de o încărcătură explozivă de 200 kg, o viteză de 20 de noduri (37 km/h) şi o rază operaţională de 200 de mile marine (370 km).

Comunicarea este probabil stabilită prin Starlink. De exemplu, drona ucraineană Magura V5 are o încărcătură explozivă de 320 kg, o autonomie de 800 km şi o viteză de 22 de noduri (40 km/h), ceea ce înseamnă că sistemul ULAQ KAMA este semnificativ inferior omologului său ucrainean în mai multe aspecte, se arată pe defence-ua.com.

Pentru supraveghere şi ţintire, ULAQ KAMA este echipat cu camere de televiziune şi termoviziune. Potrivit dezvoltatorilor, poate funcţiona în trei moduri de control diferite - complet autonom, semi-autonom sau controlat de la distanţă (cu implicarea operatorului). Sistemul poate fi operat de pe orice platformă echipată cu software-ul necesar. 

O caracteristică interesantă este că, dacă comunicarea este pierdută, în funcţie de misiune, ULAQ KAMA poate începe să caute ţinte inamice şi să execute autonom un atac. Modul semi-autonom permite probabil unui singur operator să controleze mai multe drone ULAQ KAMA simultan, permiţând atacuri la scară largă cu o implicare minimă a personalului.

Nava de suprafaţă fără pilot ULAQ 12 ASuW este în dezvoltare de ceva timp, iar în 2022, potrivit dezvoltatorului, a efectuat prima lansare de rachete din lume de pe o navă de suprafaţă fără pilot. Are o lungime de 12 metri, o viteză de 70 km/h şi o autonomie de 400 km. În plus, este echipată cu radar, imagistică termică şi camere de televiziune, în timp ce controlul se realizează printr-o antenă de comunicaţii prin satelit. 

Sistemul ULAQ 12 ASuW este înarmat cu o turelă controlată de la distanţă echipată cu o mitralieră de 12,7 mm. În plus, dispune de un lansator pentru patru rachete antitanc ghidate UMTAS, care pot fi echipate cu focoase în tandem, termobarice sau explozive de fragmentare. În funcţie de metoda de modificare şi lansare, raza maximă de acţiune a acestor rachete variază de la 8 km la 50 km.

Folosind drone şi rachete antinavă, fără să aibă o flotă, Ucraina a lovit peste 30 la sută din navele de suprafaţă ale Flotei Rusiei în Marea Neagră, forţând Kremlinul să retragă toate navele din nordul Mării Negre şi din porturile din vestul Crimeei.