06 mai 2019

Turcia respinge acuzaţiile Uniunii Europene privind activităţile de exploatare a hidrocarburilor în apropierea Ciprului

Andreea Soare

Turcia a respins acuzaţiile Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, privind planul Ankarei de a efectua activităţi de exploatare a hidrocarburilor în zona economică exclusivă a Republicii Cipru.

Sursă foto: Mediafax

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a avertizat Turcia în privinţa activităţilor de exploatare din zona estică a Mării Mediterane.

"Exprimăm preocuparea gravă în legătură cu intenţia anunţată a Turciei de a efectua activităţi de foraj petrolier în zona economică exclusivă a Ciprului. În martie 2018, Consiliul European a condamnat vehement continuarea acţiunilor ilegale ale Turciei în estul Mediteranei. În acest context, cerem urgent Turciei să dea dovadă de reţinere, să respecte drepturile suverane ale Ciprului în zona sa economică exclusivă şi să se abţină de la orice acţiuni ilegale faţă de care Uniunea Europeană va reacţiona adecvat şi în solidaritate totală cu Ciprul", a transmis Federica Mogherini, conform unui comunicat al Serviciului European de Acţiune Externă.

Reacţia Turciei nu a întârziat să apară. Astfel, printr-un comunicat de presă, autorităţile turce au respins acuzaţiile reprezentantului UE: „Activităţile Turciei ce vizează exploatarea de hidrocarburi în zona estică a Mării Mediterane se bazează pe drepturile sale legale, fundamentate în legea internaţională. Aşa cum am mai spus în diferite ocazii, având cea mai lungă coastă din regiune, vom încerca să protejăm drepturile şi interesele continentului nostru, precum şi ale ciprioţilor turci din zona Insulei Cipru”, se arată într-un comunicat al Ministerului turc de Externe.

Administraţia de la Ankara acuză Guvernul din Republica Cipru, partea greacă a insulei, de acţiuni care afectează securitatea şi stabilitatea zonei de est a Mării Mediterane: „De fapt, Administraţia cipriotă greacă a continuat să încalce securitatea şi stabilitatea regiunii estice a Mării Mediterane, prin ignorarea drepturilor inalienabile ale ciprioţilor turci, care sunt coproprietari ai Insulei Cipru, ai resurselor naturale, refuzând fiecare dintre propunerile de cooperare înaintate şi continuând activităţile unilaterale în regiune, în ciuda avertizărilor noastre”.

În încheierea comunicatului, Ministerul Afacerilor Externe al Turciei menţionează că atât Turcia, cât şi Republica Turcă a Ciprului de Nord, entitate din nordul Insulei Cipru nerecunoscută internaţional, nu pot fi excluse din ecuaţia energiei în regiunea estică a Mării Mediterane. Mai mult decât atât, aceştia resping orice recomandare pentru soluţionarea problemei: „În plus, cei care nu au luat nicio măsură de soluţionare a crizei în toţi aceşti ani nu au dreptul să ne ofere sfaturi”.