20 iulie 2021

Turcia prezintă drona ce va echipa portavionul Anadolu

Florin Jipa

Sursă foto: Baykar

Compania turcească din domeniul aerospaţial, Baykar, a prezentat, astăzi, pe o reţea de socializare, fotografii cu conceptul viitoarei drone ce va echipa portavionul Anadolu.

„Pentru prima dată, împărtăşim imagini de design conceptual ale proiectului nostru Muharip Drone System (Muharip İnsansız Uçak Sistemi - MİUS),” se arată în mesaj.

Anul 2021 este considerat unul de cotitură pentru forţele navale ale Turciei. Conform declaraţiei recente făcută de Ismail Demir, şeful Consorţiului Industriei de Apărare din Turcia (Turkish Defense Industries Presidency - SSB) armata turcă ar urma să primească primul portavion uşor LHD Anadolu, construit după nava spaniolă, LHD Juan Carlos, care a terminat testele portuare şi a început testele pe mare.

Pentru Anadolu, oficialii turci ar fi vrut dotarea cu avioane din generaţia a cincea, F-35B, folosite de infanteriştii marini americani, dar tensiunile cu SUA, după achiziţia mai multor sisteme de rachete ruseşti S-400, au făcut ca Statele Unite să scoată Turcia din acest program.

Chiar dacă experţii credeau că cel mai probabil nava va fi dotată, pentru început, cu elicoptere, o declaraţie a lui Selçuk Bayraktar, directorului fabricii unde se realizează drona Bayraktar TB2, a arătat că oficialii turci din marină ar dori un avion fără pilot pe acest portavion.

 

Citeşte şi:

Lăsaţi fără F-35, turcii vor dota cu UAV-uri portavionul care va fi gata anul acesta