11 ianuarie 2024

Turcia presează ONU pentru sporirea ajutorului în zona din Siria controlată de opozanţii lui Assad

Tiberiu Sabo

Turcia face presiuni asupra Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru o extindere a livrărilor de ajutoare în nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, în condiţiile în care interesul global şi priorităţile de finanţare se îndreaptă spre alte zone de conflict, relatează Reuters.

Sursă foto: AP

Turcia, care a sprijinit rebelii care încearcă să-l înlăture pe preşedintele Bashar al-Assad în războiul civil sirian de 12 ani şi nu are legături diplomatice cu Damascul, a fost un centru de livrare de ajutoare în nord-vestul Siriei din 2014, în principal prin punctul de trecere Bab al-Hawa (Cilvegozu), cu autorizarea Consiliului de Securitate al ONU, relevă sursa citată.

Această permisiune a fost prelungită în mod unilateral de către guvernul de la Damasc până la 13 ianuarie, după ce Consiliul de Securitate ONU nu a reuşit să ajungă la un acord anul trecut.

După ce un cutremur a ucis peste 50.000 de persoane în Turcia şi Siria în februarie 2023, Damascul a acordat o altă autorizare pentru livrări de ajutoare de la punctele de trecere Bab al-Salam şi Al Ra'ee, dar şi aceasta va expira în 13 februarie.

"ONU analizează, de asemenea, împreună cu regimul sirian, posibilitatea de a prelungi acest lucru pe termen nelimitat de data aceasta, fără o limită stabilită la trei sau şase luni", a declarat pentru Reuters o sursă de la Ankara, sub protecţia anonimatului.