06 aprilie 2019

Turcia continuă plăţile pentru rachetele S-400 din Rusia

Marinela Sarbu

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia a continuat să facă plăţi potrivit acordului cu Rusia pentru a cumpăra sisteme de apărare anti-rachetă S-400, iar Statele Unite nu au prezentat aceleaşi condiţii atunci când s-au oferit să vândă rachete Patriot Turciei, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"S-400 deţine un loc important în discuţiile noastre. Argumentele Statelor Unite sunt foarte greşite. Am finalizat procesul de achiziţie a sistemului S-400 şi plăţile noastre continuă", a declarat Erdogan reporterilor de la Istanbul atunci când a fost întrebat despre discuţiile programate la Moscova săptămâna viitoare.

Planurile Turciei de a achiziţiona sistemului rus a pus-o în dezacord cu aliatul NATO, Statele Unite. La începutul acestei săptămâni, Washingtonul a oprit livrarea către Turcia a echipamentelor pentru avionul de luptă invizibil F-35, din cauza dezacordului privind apărarea antirachetă.

În încercarea de a convinge Turcia să renunţe la planurile sale de a cumpăra modelul S-400, Statele Unite i-au oferit sistemul anti-rachetă american Patriot. Turcia s-a arătat interesată de Patriot, dar nu pe seama abandonării cumpărării modelului S-400.

Un oficial american, vorbind despre condiţia anonimatului, a sugerat vineri că o achiziţie din partea Turciei a sistemelor ruse de apărare antirachetă ar putea reprezenta o oportunitate pentru forţele americane.

"Este şocant faptul că Rusia nu este mai îngrijorată să-şi trimită echipamentul la o naţiune a NATO, co-localizată cu forţele americane, unde poate fi studiată şi unde este posibil să obţinem informaţii valoroase", a spus oficialul.

"Este cu siguranţă o oportunitate unică", a adăugat acesta.