17 septembrie 2023

Turcia alege Rusia. Ţara condusă de Recep Erdogan ar putea renunţa la intenţia de a intra în UE

Petru Mazilu

Turcia s-ar putea despărţi de UE dacă va fi necesar, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, atunci când a fost întrebat despre conţinutul unui raport al Parlamentului European privind ţara sa.

Sursă foto: Mediafax

Declaraţia a fost făcută sâmbătă la Ankara. Preşedintele turc a fost întrebat despre raportul adoptat la începutul acestei săptămâni în care scria că procesul de aderare a Turciei la UE nu poate fi reluat în circumstanţele actuale.Totodată, raportul sugerează UE să exploreze „un cadru paralel şi realist" pentru legăturile sale cu Ankara.

Turcia a fost un candidat oficial la aderarea la UE timp de 24 de ani, dar discuţiile de aderare s-au blocat în ultimii ani din cauza preocupărilor blocului cu privire la încălcarea drepturilor omului şi la respectarea statului de drept.

„UE încearcă să se desprindă de Turcia. Ne vom face evaluările faţă de aceste evoluţii şi, dacă este necesar, ne putem despărţi de UE", a declarat Erdogan înainte de a pleca într-o călătorie în SUA.

Ministerul de Externe al Turciei a anunţat la începutul acestei săptămâni că raportul Parlamentului European conţine acuzaţii şi prejudecăţi nefondate şi are o abordare „superficială şi fără viziune" a legăturilor ţării cu UE.