Turcia a reuşit: primul avion construit a început testele la sol
Florin JipaAvionul de luptă naţional a fost denumit programul prin care Turcia şi-a dezvoltat un avion de vânătoare din generaţia a cincea. Sâmbătă, 18 martie, este planificată ceremonia ceremonia de ieşire din hangar, care demonstrează că aparatul este pregătit pentru testele la sol, ne informează SavunmaSanayiST.
Pe 16 martie, pentru prima dată, avionul de luptă naţional a fost scos pe pistă şi i-au fost pornite motoarele.
Proiectul Naţional de Avioane de Luptă, în care Turcia îşi propune să dezvolte propriile avioane de vânătoare de generaţia a 5-a cu resurse naţionale, a fost lansat pe 5 august 2016. După finalizarea cu succes a testului de taxi, Aeronava Naţională de Luptă este aşteptată să facă primul zbor în acest an, asta în condiţiile în care la început se vorbea că primul zbor va avea loc în 2026.
Până în 2026, compania TAI va construi trei prototipuri MMU Block 0, iar din 2029, este planificată începerea producţiei pentru 10 aeronave MMU Block IA/C pentru forţele aeriene turce.
Avionul are o lungime de 21 de metri, lăţimea de 14 metri, înălţimea de 4 metri şi va fi propulsat de două motoare. Aeronava va putea prinde o viteză de 1,8 Mach şi va putea zbura la o altitudine de 17.000 metri.
Turcia se alătură ţărilor care dezvoltă aeronave de luptă din generaţia a 5-a, Statele Unite cu aparatele F-22 şi F-35, Rusia cu Su-57 şi China cu J-20.
Turcia a fost scoasă din programul american pentru F-35, după ce a achiziţionat sisteme de rachete antiaeriene ruseşti S-400 şi aşteaptă acum aprobarea SUA pentru a cumpăra 40 de F-16 noi, dar şi 80 de kituri de modernizare a aeronavelor F-16 aflate în stoc.
Ankara intenţiona să cumpere peste 100 de aeronave F-35, variantele A şi B, şi făcea parte din acest program, realizând peste 900 de piese. Anul acesta, Turcia va lansa la apă şi primul portavion, TCG Anadolu care, în lipsa aparatelor F-35B, va fi echipat în primă fază cu elicoptere, după care ar putea primi drone.