04 mai 2021

Turcia a arestat încă 9 persoane în cazul spionajului din industria de apărare. Mai mulţi colonei ar fi oferit unor companii străine informaţii despre programele navale ale Turciei

Andreea Soare

Autorităţile din Turcia au acum mai multe dovezi în cazul privind spionajul din industria de apărare, arestând încă nouă persoane, pe lângă cei 26 de indivizi arestaţi deja la începutul lunii aprilie, transmite Defence News.

Sursă foto: Profimedia

Întrucât investigaţiile au intrat într-o nouă fază, procurorii turci au cerut arestarea a nouă indivizi, inclusiv a două persoane care lucrează pentru agenţia de achiziţii de top a ţării, SSB/ Presidency of Defense Industries.

Printre cele nouă persoane arestate recent se numără şi un colonel în rezervă, un colonel şi un colonel-locotenent în activitate, un maior şi trei oficiali din sectorul privat.

Suspecţii sunt acuzaţi de distribuirea unor informaţii clasificate către agenţi şi companii străine, în special cu privire la „programele navale ale Turciei”.

Forţele de securitate şi intelligence ale Turciei au reţinut, pe 30 martie, 26 de persoane, acuzând suspecţii de activităţi spionaj în industria de apărare şi de apartenenţa la ceea ce guvernul turc crede că este o organizaţia secretă teroristă condusă de fostul cleric musulman Fethullah Gulen.

Potrivit unui oficial din domeniul securităţii de la acea vreme, cele 27 de persoane sunt foşti angajaţi ai entităţilor deţinute de stat: 16 sunt foşti angajaţi ai Industriei Aerospaţiale a Turciei, 4 sunt foşti angajaţi ai companiei Aselsan, specializată în electronică militară, 2 sunt foşti angajaţi ai companiei de software militar Havelsan, 2 foşti angajaţi ai TUBITAK, unul este fost angajat al agenţiei de achiziţii în domeniul apărării şi ultimul este un fost angajat al companiei Roketsan, producătoare de rachete.

În ianuarie, alţi şase suspecţi au fost reţinuţi în Turcia acuzaţi de fraudă în privinţa unor contracte din domeniul apărării. Acele arestări, anunţate de guvern pe 12 ianuarie, veneau după o operaţiune comună a forţelor de poliţie şi a Organizaţiei Naţionale de Intelligence.