21 ianuarie 2023

Turcia a anulat sâmbătă o vizită planificată a ministrului apărării din Suedia

Florin Jipa

Turcia a anulat sâmbătă o vizită planificată a ministrului apărării din Suedia, ca răspuns la autorizarea ţării nordice a unor proteste anti-turce, arată agenţia AP.

Sursă foto: Twitter

Turcia, ţară membră NATO, a amânat aprobarea cererii Suediei şi Finlandei de a adera la Alianţa Nord Atlantică, motivând că ţările nordice, dar în special Suedia, găzduiesc persoane acuzate de terorism în Turcia.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că vizita programată pe 27 ianuarie a omologului său suedez Pål Jonson nu va avea loc. El a precizat că vizita nu mai are „nicio importanţă sau punct", deoarece Suedia a continuat să permită demonstraţii „dezgustătoare" împotriva Turciei.

Mai multe demonstraţii au avut loc în faţa Ambasadei Turciei din Stockholm, iar regimul lui Erdogan consideră inacceptabile prezenţa şi demonstraţiile grupurilor care susţin lupta kurzilor pentru libertate, considerate adepte ale organizaţiei teroriste PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

La începutul săptămânii, Turcia a anulat vizita şi a preşedintelui Parlamentului suedez, după ce un manechin cu chipul preşedintelui Erdogan a fost spânzurat în Suedia. Atunci, prim-ministrul Ulf Kristersson a catalogat incidentul ca un „sabotaj„ al aderării ţării la NATO