23 iunie 2022

Trupele ruse au "executat" un fotograf în Ucraina - Reporteri fără frontiere

Dorin Oancea

Fotograful ucrainean Maksim Levin a fost "executat cu sânge rece", alături de prietenul său Oleksiy Cernîşciov, de către forţele ruse, la nord de Kiev, la 13 martie, a declarat miercuri Reporteri fără frontiere (RSF) într-un raport de 16 pagini, conform Reuters.

Sursă foto: Twitter

"Dovezile împotriva forţelor ruseşti sunt copleşitoare", a declarat grupul pentru libertatea presei.

Reuters nu a putut verifica în mod independent concluziile raportului. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Născut în 1981, Levin era un documentarist şi contribuise ocazional la reportajele Reuters despre această ţară din 2013. El a dispărut pe 13 martie, ziua în care RSF spune că a fost executat.

John Pullman, editorul-şef global al Reuters pentru imagini, a declarat despre Levin în aprilie: "Moartea sa este o pierdere uriaşă pentru lumea jurnalismului. Gândurile noastre sunt alături de familia sa în aceste momente dificile".

RSF a declarat că a examinat dovezile de la locul crimei, care includeau gloanţe şi maşina incendiată a lui Levin, precum şi fotografii făcute corpurilor lui Levin şi Cernîşciov, atunci când au fost descoperite, pe 1 aprilie.

Raportul a precizat că poziţia corpului lui Cernîşciov şi alte dovezi indică faptul că este posibil ca acesta să fi fost ars de viu, iar Levin a fost probabil ucis de unul sau două focuri de armă de la mică distanţă. Raportul a precizat că o fotografie a cadavrului său arată trei răni vizibile provocate de gloanţe.

RSF a adunat probe între 24 mai şi 3 iunie.

Procurorii ucraineni spun că Levin a fost ucis de două focuri de armă de calibru mic trase de membri ai forţelor armate ale Rusiei.