14 aprilie 2021

Trupele NATO vor fi retrase din Afganistan în acelaşi timp cu cele ale SUA, în septembrie

Mihai Draghici

Trupele Alianţei Nord-Atlantice care participă la misiunea din Afganistan vor fi retrase în acelaşi timp cu cele din Statele Unite, în septembrie 2021, anunţă secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Sursă foto: AP

Statele Unite au anunţat că intenţionează să retragă trupele din Afganistan pe 11 septembrie 2021. În Afganistan sunt aproximativ 2.500 de militari americani. De asemenea, în Afganistan sunt aproximativ 7.000 de militari din alte ţări membre NATO în afară de SUA, inclusiv din România, precum şi din Australia, Noua Zeelandă şi Georgia.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat miercuri, la Bruxelles, că trupele din Afganistan vor fi retrase în mod coordonat.

"Mă aflu aici pentru a colabora strâns cu aliaţii, cu secretarul general NATO, pe principiul stabilit încă de la început: am venit împreună, ne-am adaptat împreună şi ne retragem împreună", a declarat Antony Blinken, conform agenţiei Reuters, la sediul NATO din Bruxelles.

"Vom colabora strâns în lunile care urmează pentru o retragere în siguranţă, deliberată şi coordonată a forţelor noastre din Afganistan", a afirmat Antony Blinken, alături de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Miniştrii de Externe şi ai Apărării din cadrul statelor membre NATO vor discuta miercuri după-amiază despre planificarea retragerii militarilor din Afganistan.