20 mai 2024

Trupele americane vor încheia retragerea din Niger în septembrie. Echipamentele prea scumpe pentru a fi transportate ar putea rămâne armatei nigeriene

Andreea Soare

Trupele americane vor încheia retragerea din Niger la mijlocul lunii septembrie, au anunţat oficiali nigerieni şi americani, duminică, potrivit Stars and Stripes.

Sursă foto: Profimedia

Acest termen a fost stabilit după patru zile de discuţii între oficialii din domeniul apărării din cele două ţări, în oraşul Niamey.

O parte din militarii americani şi echipamentele lor au părăsit deja ţara, iar planul este scoaterea tuturor armelor letale şi echipamentelor clasificate din ţară înainte ca ultimii militari să plece. Echipamentele pentru care costurile de transport vor fi prea mari, însă, ar putea rămâne armatei nigeriene.

De asemenea, SUA vor lăsa în urmă o infrastructură care a fost construită de-a lungul mai multor ani şi care a susţinut în jur de 1.000 de militari americani dislocaţi în Niger pentru misiuni de contraterorism.

Decizia Nigerului de a scoate trupele americane din ţară a venit ca o lovitură dură pentru misiunile armatei americane în Sahel, o regiune în care sunt prezente grupurile afiliate Al-Qaeda şi Statului Islamic.   Americanii speră, însă, că vor putea continua să coopereze, în viitor, cu nigerienii în domeniul contraterorismului.

Decizia americanilor a venit după ce SUA au denumit preluarea controlului ţării de către armata nigeriană o „lovitură de stat”, anul trecut, în octombrie. În acest context şi în baza legilor americane, armata SUA u mai poate fi dislocată într-o ţară condusă de o juntă militară. Însă golul lăsat în urmă de americani pare să fie deja umplut de mercenarii ruşi din grupul Wagner sau de armata rusă.

În ianuarie, junta militară din Niger a intensificat cooperarea cu Rusia, după ce au dat şi forţele armate franceze afară din ţară. În luna aprilie, presa din Sahel anunţat sosirea în Niger a unor instructori militari ruşi şi a unor echipamente militare, indicând concretizarea intensificării cooperării dintre cele două ţări.