18 iulie 2018

Trump susţine că s-a exprimat eronat la conferinţa cu Putin în privinţa ingerinţelor ruse

Mircea Olteanu

Preşedintele american Donald Trump susţine că a făcut o greşeală de exprimare la conferinţa de presă comună după summitul cu omologul său rus, Vladimir Putin, afirmând că este de acord cu evaluarea serviciilor secrete americane că Moscova a intervenit în scrutinul prezidenţial desfăşurat în Statele Unite în anul 2016.

 

Trump a fost intens criticat după conferinţa de presă comună cu Vladimir Putin în care a părut să contrazică concluzia serviciilor secrete americane că Administraţia de la Kremlin ar fi ordonat campania influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din Statele Unite, informează agenţia de ştiri Dpa.

Preşedintele american a declarat că aceste critici l-au făcut să revadă înregistrarea video a conferinţei de presă.

"Am realizat că este nevoie de o clarificare", a declarat Trump, adăugând că "ar fi trebuit să fie evident, cred că ar fi evident, însă aş vrea să clarific doar în caz că nu a fost".
« »
Trump a explicat apoi că a vrut să spună "cuvintele «ar fi» în loc de «nu ar fi»".

"Propoziţia ar fi trebuit să fie «nu văd niciun motiv pentru care nu ar fi Rusia»", a completat Trump.

Preşedintele SUA a mai reiterat că are deplină încredere în serviciile secrete americane şi acceptă concluzia acestora privinţa ingerinţelor ruse, care nu au avut un impact asupra rezultatului scrutinului prezidenţial.

"Vreau să încep spunând din nou, deplină încredere şi sprijin pentru agenţiile de informaţii ale Americii. Am încredere deplină în agenţiile noastre de informaţii", a declarat liderul SUA într-o conferinţă de presă la Casa Albă

"Accept concluzia comunităţii noastre de informaţii că ingerinţele Rusiei în scrutinul din 2016 au avut loc", a afirmat Trump, adăugând: "De asemenea ar putea fi alţii (...) Dar nu a existat nicio complicitate".

Preşedintele american a precizat că Administraţia de la Casa Albă se angajează să protejeze sistemele electorale din SUA şi va opri orice eforturi de a interveni în alegerile americane.

Donald Trump şi-a atras critici dure pentru că a sugerat că are încredere mai mare în preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, decât în evaluările serviciilor secrete americane privind ingerinţele electorale ruse. "Eu am încredere în oamenii mei din serviciile de informaţii, dar vă pot spune că preşedintele Putin a fost extrem de puternic în negarea acuzaţiilor", a spus Donald Trump după întâlnirea cu liderul de la Kremlin.

"Ei cred că a fost Rusia (...) preşedintele Putin tocmai a spus că nu a fost Rusia. Nu văd niciun motiv pentru care ar fi (Rusia)", a declarat Trump, după ce Vladimir Putin a reiterat că Moscova nu a intervenit în scrutinul prezidenţial din SUA.

Pe fondul criticilor, la scurt timp după summit, Donald Trump a subliniat că îşi menţine "încrederea în oamenii" lui "din serviciile de informaţii".

"Aşa cum am spus astăzi şi de multe ori înainte, ‘am MARE încredere în oamenii MEI din serviciile de informaţii’", a afirmat Trump într-un mesaj postat luni seară pe Twitter, la câteva ore după summitul de la Helsinki.