16 septembrie 2020

Trump se arată disponibil vânzării aeronavelor F-35 către EAU, în ciuda opunerii Israelului

Andreea Soare

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat, marţi, că nu ar vedea „nicio problemă” în vânzarea aeronavelor de luptă F-35 către EAU, în ciuda obiecţiilor ridicate de prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, relatează Defense News.

Sursă foto: Profimedia

„Nu văd nicio problemă în vânzarea aeronavelor F-35 către acestea (n.n. EAU), nu aş avea nicio problemă cu asta”, a declarat Trump pentru Fox News, într-un interviu acordat înaintea semnării acordului de normalizare a relaţiilor dintre Israel, EAU şi Bahrain.

Mai mult decât atât, Trump s-a arătat disponibil vânzării acestora şi către alte state din Orientul Mijlociu, subliniind bunăstarea regiunii şi faptul că acest lucru ar fi benefic pentru SUA şi locurile de muncă americane.

„Sunt ţără foarte dezvoltate, precum EAU, iar acestea ar dori să cumpere aeronave de luptă, iar eu nu am nicio problemă cu asta”, a declarat Trump.

 „Unii se împotrivesc, crezând că acestea (EAU) ar putea porni un război”, a continuat preşedintele american.

În ciuda declaraţiilor preşedintelui Trump, o astfel de achiziţie de către EAU este puţin probabilă, întrucât ar provoca o cercetare amănunţită a Congresului care, în cele din urmă, ar trebui să protejeze Israelul.

„În acest caz, în Congres, avem obligaţia de a analiza orice contract de apărare al SUA care ar avea legătură cu această înţelegere (n.n. cu Israel). Pentru că ne ajutăm partenerii arabi să se apere în faţa ameninţărilor, trebuie să continuăm să ne asigurăm că nivelul de apărare militară al Israelului rămâne neschimbat”, a declarat Mitch Mc Connel, membru al Senatului SUA.

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, de asemenea, că s-ar opune unei achiziţii de armament, în ciuda acordului istoric semnat cu EAU.

Menţinerea supremaţiei militare regionale a Israelului se numără printre politicile esenţiale ale acestui stat, care s-a asigurat că, prin intermediul relaţiilor strânse cu Washingtonul, alte ţări din Orientul Mijlociu nu vor achiziţiona arme sofisticate.

 Cu toate acestea, EAU îşi doresc de mult timp achiziţionarea unor aeronave de luptă şi drone precum cele deţinute de Israel.