13 aprilie 2019

Trump salută decizia Curţii Penale Internaţionale privind presupuse crime de război americane în Afganistan

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a salutat decizia Curţii Penale Internaţionale de respingere a cererii de anchetarea a unor presupuse crime de război comise de forţele americane în Afganistan, instituţia motivând că şansele finalizării cu succes a unei investigaţii sunt "extrem de limitate".

Sursă foto: Mediafax

Judecătorii de la instanţa internaţională au afirmat că, deşi există o bază rezonabilă pentru a considera că au avut loc crime, şansele finalizării cu succes a unei investigaţii sunt "extrem de limitate", având în vedere şi lipsa cooperării din partea autorităţilor relevante, informează agenţia de ştiri Dpa.

Mai mult, magistraţii au mai explicat că "în această etapă, o anchetă privind situaţia din Afganistan nu ar servi intereselor justiţiei".

Cu o săptămâna înainte de această decizie, secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a confirmat faptul că Washingtonul a revocat viza procurorului Fatou Bensouda, care instrumenta ancheta în acest caz.

Activiştii pentru drepturile omului s-au declarat uimiţi de decizia instanţei. Organizaţia Amnesty International a comunicat că această decizie reprezintă o "abandonare şocantă a victimelor" şi va "şubrezi şi mai mult credibilitatea instanţei".

Pe de altă parte, preşedintele american Donald Trump a afirmat că decizia instanţei este "o victorie internaţională majoră, nu numai pentru patrioţi, ci şi pentru lege".

Trump a avertizat instanţa că "orice încercare de a viza personal american, israelian sau aliat pentru urmărire penală va primi un răspuns rapid şi viguros".