11 octombrie 2020

Trump nu ratează. Înscrie, însă, în poarta care trebuie?

Bogdan Nicolae

Joi, 15 octombrie 2020, Centrul „Adrienne Arsht” pentru Arte, Miami, Florida, ar fi trebuit să găzduiască a doua confruntare directă dintre Donald Trump şi Joe Biden în calitate de candidaţi la preşedinţia SUA. Evenimentul nu va mai avea loc, dintr-un motiv aparent simplu: Donald Trump, preşedintele în funcţie, nu a mai vrut. Punct.

Sursă foto: Profimedia

Când totul părea că merge bine cu recuperarea stării sale de sănătate, iar Comisia pentru Dezbateri Prezidenţiale (CDP) anunţase condiţiile de participare pentru ambele tabere, Trump a năruit totul. Decizia sa arată foarte personală şi dă naştere la foarte multe semne de întrebare. De ce? Ce câştigă Trump din asta? Ce se întâmplă, de fapt, acolo? Câtă influenţă va avea această decizie asupra votului, în cele din urmă?

Iată la ce ne-am gândit noi că este bine să ştii, înainte de a-ţi răspunde la toate nelămuririle:

 

 1. Trump a criticat aranjamentul propus de CDP, anulând astfel chiar şi acceptul comunicat iniţial de propia sa echipă. Deşi echipele de campanie ar fi fost în aceeaşi clădire, candidaţii ar fi urmat să stea în încăperi separate şi ar fi interacţionat doar virtual. Evident, toată lumea ar fi fost testată anti-Covid.
 • Cum ar fi putut preşedintele în exerciţiu să accepte o altă formă de izolare după ce ne-a fost tuturor clar că şi un week end la „Walter Reed” fusese deja prea mult pentru el? Asemenea respingerii spitalizării pe termen mai lung, refuzul de a purta dezbaterea în termenii impuşi de alţii este ceea ce defineşte conduita lui Donald Trump: ieşirea din tipare, ruperea barierelor, forţarea limitelor sistemului, anularea convenţiilor învechite.
 • Lui Trump nu îi convin situaţiile în care riscă să fie perceput drept slab. El se alimentează din interacţiunea directă. Este felul lui de a fi.
 • Trump a criticat până acum faptul că Biden îşi citeşte replicile de pe monitor şi că nu ar fi capabil să reacţioneze „pe viu” la o interacţiune cu un oponent. Trump nu vrea să fie văzut ca un preşedinte care aşteaptă cuminte să îi vină rândul, privind în monitor şi încercând să dea replica unui ecran neînsufleţit.
 • Mai mulţi staff-eri de la Casa Albă şi membri ai echipei de campanie primesc acum îngrijiri speciale pentru că s-au infectat cu SARS-Cov-2. Dată fiind rata îmbolnăvirilor cu coronavirus în echipa sa, delegaţia lui Trump ar fi putut să pară slabă şi rarefiată. Mai mult decât atât, ar fi transmis un semnal foarte prost alegătorilor pentru că ar fi fost forţaţi să accepte ceea ce democraţii au cerut mereu: nu doar să respecte măsurile de siguranţă, ci să îşi recunoască responsabilitatea pentru situaţia dezastruoasă în care se află SUA şi care s-ar fi reflectat cel mai bine în condiţiile şi modul în care această dezbatere ar fi urmat să aibă loc. Posibil, alte cazuri ar fi fost depistate în tabăra Trump.
 • Nu în ultimul rând, suporterii republicani spun că s-a ajuns prea departe cu influenţa Comisiei pentru Dezbateri Prezidenţiale şi că ar fi mai bine dacă echipele de campanie ale celor doi candidaţi ar fi lăsate să negocieze direct, fără intermediari. Evident, oponenţii acestei poziţii reamintesc faptul că tocmai imposibilitatea ajungerii la un compromis direct între cele două tabere a determinat apariţia Comisiei pentru Dezbateri Prezidenţiale şi, prin urmare, nu ar trebui să se repete situaţiile din trecut.
 1. Trump vrea să accelereze revenirea sa în teren.
 • Preşedintele în exerciţiu a supra-scris deciziile echipei sale de campanie. De altfel, de la o vreme, sfaturile şi alegerile echipei de campanie par să fie complet inacceptabile pentru Trump. Calitatea staff-ului său suferă, de pe urma îmbolnăvirilor şi a altor schimbări la vârf: Bill Stepien, şeful echipei de campanie, are Covid; Brad Parscale, fost şef de campanie până în iulie a.c. şi apoi adjunct al lui Bill până de curând, a fost dat afară din echipă din cauza unor probleme personale serioase; Hope Hicks, consilier cu responsabilităţi pentru strategia de comunicare preşedintelui Trump, dar şi membru marcant în campania de realegere, are Covid.
 • Trump nu mai are răbdare. Timpul pe care îl are la dispoziţie este mai preţios pentru planul său de campanie, comparativ cu obiectivele altora. Pentru actualul preşedinte, contractarea virusului a însemnat anularea şi altor evenimente, mult mai importante, precum întâlnirile cu alegătorii săi. Între a sta imobilizat într-o dezbatere pe care nu o controlează şi a ieşi în teren, Trump preferă a doua variantă. Prin urmare, ziua de 15 octombrie va fi pe făgaşul campaniei sale de pe ale cărei şine a deraiat două săptămâni din cauza episodului Covid.
 1. Dezbaterea ar fi avut loc într-un climat nefavorabil lui Trump. În afara planului de dezbateri, sunt evenimente şi cifre care indică un avans al lui Biden în raport cu Trump.
 • Diferenţa dintre cei doi variază, între 8 şi 14 procente în favoarea lui Biden. În medie, Biden ar avea întâietate chiar şi în 10 din cele 11 swing-states. Este nu doar o consecinţă a primei dezbateri, ci şi a cumulului de controverse care au însoţit spitalizarea lui Trump, revenirea sa la Casa Albă şi prestaţia co-echipierilor Harris şi Pence.
 • Desecretizarea unor documente din ancheta privind amestecul Rusiei în campania prezidenţială din 2016 readuce în prim-plan forţări ale ambelor părţi (republicană şi democrată) pentru a demonstra fragilitatea acuzaţiilor reciproce. Decizia lui Trump de a desecretiza documentaţia completă nemulţumeşte comunitatea de intelligence.
 • Agravarea continuă a consecinţelor pandemiei de SARS-CoV-2 şi, mai ales, aparenta slăbire a republicanilor de pe urma extinderii focarului la Casa Albă (despre care Fauci spune că a fost o „super-răspândire”).
 • Blocarea de către Trump a discuţiilor din Congres pe tema pachetului financiar pentru combaterea efectelor pandemiei la nivelul populaţiei.
 • Formarea Comisiei Congresului, la iniţiativa preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi (dem.), de completare a legislaţiei privind amendamentul 25 al Constituţiei SUA.

 

Pe scurt, Trump scutură ordinea tradiţională, şarjează cu echipa sa zdruncinată de boală şi slăbită de pierderi, se aruncă în faţa mulţimii, alege singur terenul de confruntare şi armele duelului. Nu mai aşteaptă. Aruncă în toate părţile promisiuni, critici severe sau ameninţări. Respinge a priori orice propunere care vine către el, pentru ca mai apoi să intre în negocieri şi să stoarcă orice progres care poate rezulta de aici.

Pentru suporterii săi, Trump dă impresia că a preluat din nou controlul asupra jocului. Poate că nu a ratat nici de data aceasta, însă în care poartă a înscris? Posibil să fi marcat puncte prin anularea dezbaterii din 15 octombrie. Vom vedea în curând dacă acele puncte se vor aşeza pe tabelă în dreptul său ori în dreptul lui Biden.