03 aprilie 2019

Donald Trump nu a luat nicio decizie oficială privind închiderea graniţei cu Mexicul

Bianca Pavaluca

Preşedintele american Donald Trump a făcut un pas înapoi marţi în ceea ce priveşte dorinţa de închidere a graniţei cu Mexic, după ce companiile americane şi-au manifestat nemulţumirea faţă de acest plan şi faţă de modul în care ar putea fi afectată economia, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Donald Trump a ameninţat vineri că va închide graniţa cu Mexic săptămâna aceasta, în cazul în care autorităţile mexicane nu vor lua măsuri pentru combaterea migraţiei ilegale. Ameninţarea a fost repetată marţi, cu menţiunea că nu a fost luată momentan nicio decizie oficială şi că problema va fi monitorizată.

În schimb, marţi seară, preşedintele a transmis că „îşi dorea cu adevărat să închidă graniţa”.

Închiderea frontierei de sud a Statelor Unite ar perturba comerţul Statelor Unite şi ar afecta milioane de persoane care trec graniţa dintre Mexic şi Statele Unite în mod legal.

Oficialii Camerei de Comerţ a Statelor Unite au discutat în ultimele zile cu oficialii de la Casa Albă pentru a prezenta clar „consecinţele economice grave pe care această decizie le-ar putea genera la nivel naţional”, a anunţat Neil Bradley, reprezentant al Camerei de Comerţ.

Preşedintele a anunţat în mai multe rânduri pe durata mandatului său că doreşte să închidă frontiera cu Mexicul, dar nu a luat măsuri în acest sens. De data aceasta, Guvernul Statelor Unite se confruntă cu un influx de persoane din America Centrală care traversează Mexicul pentru a ajunge în Statele Unite.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat joi că este determinat să ajute la stoparea migraţiei ilegale, dar ţara sa nu este responsabilă direct de fluxul de imigranţi care ajung în Statele Unite. Acesta a transmis că doreşte să combată imigraţia ilegală şi să menţină o relaţie cordială cu omologul său american.