31 decembrie 2018

Trump este decis să neutralizeze gruparea teroristă Stat Islamic

Silvana Chiujdea

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, se declară hotărât să neutralizeze gruparea teroristă Stat Islamic în Siria, în pofida planului anunţat de retragere a trupelor americane din această zonă de conflict, a declarat senatorul Lindsey Graham, unul dintre cei mai influenţi lideri republicani.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit BBC, Lindsey Graham se declară convins de hotărârea lui Donald Trump, de a învinge definitiv gruparea Stat Islamic, după întâlnirea avută duminică cu preşedintele SUA. 

Planul lui Trump de retragere a trupelor din Siria a fost primit cu critici vehemente din partea aliaţilor majori, precum şi a republicanilor din SUA.

În 19 decembrie, Donald Trump a anunţat retragerea a aproximativ 2.000 de soldaţi din zona de conflict , afirmând că gruarea Stat Islamic a fost învinsă.

Criticii deciziei sale contestă acest lucru, argumentând că decizia liderului de la Casa Albă ar putea conduce la o revigorare a mişcării teroriste, lucru care ar afectat inclusiv securitatea SUA. 

De altfel, preşedintele american şi-a apărat miercuri propria decizie privind retragerea trupelor americane din Siria, în timpul unei vizite neanunţate la o bază militară americană din Irak, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Donald Trump şi-a exprimat atunci convingerea că mai multe persoane vor fi în curând de aceeaşi părere.

Liderul de la Casa Albă a anunţat că pregăteşte retragerea "totală" şi "rapidă" a trupelor americane din Siria, inclusiv a unităţilor implicate în operaţiunile contra reţelei teroriste Stat Islamic.

"Sunt de părere că multe persoane vor vedea lucrurile din perspectiva mea. Este timpul să începem să ne folosim capul", a declarat preşedintele pentru reporterii prezenţi la baza aeriană Al Asad.

Donald Trump a informat de asemenea că trupele americane nu vor fi retrase din Irak.

"De fapt, am putea folosi această bază dacă vrem să facem ceva în Siria", a adăugat acesta.

Vizita în Irak a avut loc pe fondul criticilor privind decizia retragerii trupelor americane din Siria şi diminuării efectivelor militare din Afganistan.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, care a anunţat că se va retrage din funcţie, nu l-a însoţit pe preşedinte în vizata sa la baza aeriană din Irak.

"Nu vreau ca nicio ţară să mai profite de noi şi de armata noastră pentru a se proteja. Dacă nu plătesc pentru asta, nu o să primească nimic", a adăugat Trump.