27 decembrie 2018

Trump despre retragerea din Siria: "Este timpul să începem să ne folosim capul"/ Nu ne retragem din Irak

Teodora Marinescu

Preşedintele american Donald Trump şi-a apărat miercuri propria decizie privind retragerea trupelor americane din Siria, în timpul unei vizite neanunţate la o bază militară americană din Irak, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Donald Trump este de părere că mai multe persoane vor fi în curând de aceeaşi părere.

Liderul de la Casa Albă a anunţat în urmă cu o săptămână că pregăteşte retragerea "totală" şi "rapidă" a trupelor americane din Siria, inclusiv a unităţilor implicate în operaţiunile contra reţelei teroriste Stat Islamic.

"Sunt de părere că multe persoane vor vedea lucrurile din perspectiva mea. Este timpul să începem să ne folosim capul", a declarat preşedintele pentru reporterii prezenţi la baza aeriană Al Asad.

Donald Trump a informat de asemenea că trupele americane nu vor fi retrase din Irak.

"De fapt, am putea folosi această bază dacă vrem să facem ceva în Siria", a adăugat acesta.

Vizita în Irak intervine pe fondul criticilor privind decizia retragerii trupelor americane din Siria şi diminuării efectivelor militare din Afganistan.

Potrivit agenţiei Dpa, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, care a anunţat săptămâna trecută că se va retrage din funcţia, nu l-a însoţit pe preşedinte în viza ta sa la baza aeriană din Irak.

"Nu vreau ca nicio ţară să mai profite de noi şi de armata noastră pentru a se proteja. Dacă nu plătesc pentru asta, nu o să primească nimic", a adăugat Trump.