17 noiembrie 2020

Trump, convins de consilierii săi de securitate naţională să nu atace instalaţiile nucleare ale Iranului

Andreea Soare

Preşedintele în funcţie, Donald Trump, şi-a întrebat consilierii pe securitate naţională, într-o întâlnire care a avut loc în Biroul Oval, joi, care îi sunt opţiunile disponibile pentru a ataca principala instalaţiei nucleară a Iranului în următoarele săptămâni, relatează NYT.

Sursă foto: Profimedia

Întâlnirea ar fi avut loc la doar o zi după ce inspectorii internaţionali au raportat o creştere semnificativă în rezerva de material nuclear a Iranului, au declarat, luni, pentru NYT patru oficiali care au lucrat sau încă mai lucrează la Casa Albă.

Mai mulţi consilieri pe securitate naţională l-au convins pe Trump să nu iniţieze un atac militar asupra Iranului, printre aceştia numărându-se vice-preşedintele Mike Pence, Secretarul de Stat, Mike Pompeo, Secretarul Apărării, Christopher Miller şi Generalul Mark Milley, Şeful Statului Major Întrunit.

Cei patru oficiali i-au explicat preşedintelui american că orice atac asupra Iranului, în ultimele sale săptămâni la Casa Albă, ar putea evolua către un conflict de amploare.

Cel mai probabil, ţinta preşedintelui american ar fi fost Natanz, unde AIEA a raportat, miercuri, că rezerva de uraniu a Iranului este, acum, de 12 ori mai mare decât cantitatea permisă în baza acordului nuclear din care Trump s-a retras în 2018.

Deşi oficialii au părăsit întâlnirea crezând că preşedintele Trump a abandonat ideaa unui atac asupra facilităţilor nucleare iraniene, Donald Trump încă ar putea să caute modalităţi de a ataca bunurile iraniene sau aliaţii acestuia, inclusiv miliţiile din Irak.

Nu este pentru prima dată când, în ultimele zile ale unei administraţii de la Casa Albă, sunt căutate modalităţi de a ataca facilităţile nucleare iranieie, întrucât, în 2008, în ultimele zile ale administraţiei Bush, oficialii israelieni, îngrijoraţi că administraţia Obama nu ar permite un atac asupra Iranului, erau în căutare de asistenţă privind informaţiile sau bombardiere de la SUA pentru a iniţia un atac condus de Israel.

La acea vreme, preşedintele Bush nu a fost de acord cu ideea, iar rezultatul a fost un atac cibernetic asupra facilităţii Natanz.