19 ianuarie 2021

Trump cere o evaluare a riscurilor de securitate a dronelor chinezeşti

Andreea Soare

Preşedintele Donald Trump a semnat, luni, un ordin executiv prin care cere agenţiilor americane să realizeze evaluări ale riscurilor de securitate a dronelor chinezeşti deţinute de guvernul american şi, dacă este necesar, să le scoată din uz, anunţă Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Trump a cerut tuturor agenţiilor SUA să evalueze riscurile de securitate a dronelor folosite în prezent de guvernul SUA şi care sunt cumpărate de la companii chinezeşti sau de la alte ţări văzute drept inamice, inclusiv Rusia, Iran şi Coreea de Nord.

De asemenea, ordinul semnat de Trump cere agenţiilor să analizeze „care ar fi paşii necesari de urmat pentru a combate aceste riscuri, inclusiv, dacă este necesar, luarea în considerare a posibilităţii scoaterii acestora din uz.

Luna trecută, Departamentul Comerţului din SUA a inclus compania chinezească SZ DJI Technology, una dintre cele mai mari companii producătoare de drone din lume, pe „lista neagră” a Statelor Unite, alături de alte companii din China.

În luna ianuarie 2020, Departamentul de Interne al SUA a decis să ţină la sol în jur de 800 de drone realizate în China, declarând că vor fi folosite doar pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, în octombrie 2020, Secretarul Departamentului de Interne, David Bernhardt, a oprit achiziţionarea oricăror alte drone chinezeşti.

Toate aceste acţiuni vin după ce, în mai 2019, Departamentul de Securitate Internă (Homeland Security) a avertizat oficialii americani cu privire la riscurile provocate de tehnologiile chinezeşti care ar putea păstra informaţii din SUA în teritoriul unui stat autoritar, care permite serviciilor de informaţii să aibă access la acele informaţii colectate.