Trump: Beijingul face mai dificile negocierile Washington-Phenian / Nu există motive pentru ca SUA să cheltuie mari sume de bani pe exerciţiile comune SUA-Coreea de Sud
Mircea OlteanuPreşedintele SUA, Donald Trump, a sugerat miercuri că disputele comerciale cu China afectează progresul negocierilor între Washington şi Phenian, adăugând că relaţia sa personală cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un este "fantastică", informează cotidianul nipon Nikkei.
"Cred că ne descurcăm bine cu Coreea de Nord. Vom vedea", a declarat Trump la un eveniment la Casa Albă, la doar câteva zile după ce a anulat o întrevedere la nivel înalt între oficialii americani şi cei nord-coreeni.
"China face lucrurile mult mai dificile", a adăugat liderul SUA, sugerând că disputele comerciale sino-americane sunt la originea impasului diplomatic între Phenian şi Washington.
"Cred că China are probabil o mare influenţă asupra Coreei de Nord", a continuat preşedintele american.
Ulterior, într-un comunicat dat publicităţii de Casa Albă, Trump a afirmat că "în acest moment nu există niciun motiv (ca Washingtonul să) cheltuie mari sume de bani pe exerciţiile militare comune SUA-Coreea de Sud".
"În plus, preşedintele poate să reînceapă imediat exerciţiile comune cu Coreea de Sud şi Japonia, dacă doreşte acest lucru. Dacă o va face, vor fi mult mai mari decât oricând", se mai arată în comunicatul Casei Albe.
Preşedintele SUA a mai afirmat că este de părere că Phenianul "se află sub o presiune extraordinară din partea Chinei din cauza disputelor comerciale majore cu guvernul chinez".
Casa Albă a acuzat Beijingul că "furnizează ajutoare considerabile Coreei de Nord, inclusiv fonduri, îngrăşăminte şi diverse alte mărfuri. Acest lucru nu este de ajutor!".
În ceea ce priveşte disputele comerciale sino-americane şi alte diferenduri, "acestea vor fi rezolvate în timp de preşedintele Trump şi marele preşedinte al Chinei, Xi Jinping. Relaţia şi legătura lor rămâne foarte puternică", se mai precizează în comunicat.
Donald Trump şi Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, au anunţat în luna iunie, cu ocazia întrevederii istorice din Singapore, angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul semnalând intenţia oferirii unor garanţii de securitate Phenianului. Coreea de Nord nu a dat vreun indiciu că ar fi dispusă să renunţe la armele atomice în mod unilateral, aşa cum a cerut Administraţia Trump