18 iulie 2018

Trump afirmă că nu există "un termen limită" pentru denuclearizarea Coreei de Nord

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că nu există "un termen limită" pentru denuclearizarea Coreei de Nord şi nu este necesară grăbirea procesului, deşi anterior liderul de la Casa Albă susţinea că dezarmarea va începe "foarte rapid", informează agenţia de ştiri Dpa.

Trump mai insistat că discuţiile cu Phenianul evoluează "foarte, foarte bine".

Donald Trump şi Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, au anunţat, cu ocazia întrevederii istorice din Singapore, angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul semnalând intenţia oferirii unor garanţii de securitate Phenianului. Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea.

Înţelegerea între cei doi lideri nu includea un calendar sau un plan al procesului de denuclearizare.

"Nu avem un termen limită. Nu avem o limită de viteză", le-a spus Trump reporterilor.

"Sancţiunile rămân. Ostaticii au revenit (acasă). Nu au mai fost teste. De nouă luni nu au mai fost rachete şi cred că relaţiile sunt foarte bune, aşa că vom vedea cum va evolua asta", a adăugat liderul de la Casa Albă.

Coreea de Nord a acuzat recent Administraţia de la Washington că insistă "unilateral şi într-un stil de gangster cu denuclearizarea", catalogând drept "regretabilă" această atitudine. Totuşi, Ministerul de Externe de la Phenian a subliniat că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, vrea în continuare "relaţii de prietenie şi încredere" cu preşedintele Donald Trump.

Preşedintele american a mai afirmat că ameninţarea nucleară nord-coreeană a fost şi un subiect major al întrevederii sale cu omologul său rus, Vladimir Putin.

"Preşedintele Putin va fi implicat în sensul că este cu noi", a afirmat Trump.