19 mai 2020

Trump acuză OMS că a devenit "marioneta Chinei”

Marinela Sarbu

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Organizaţia Mondială a Sănătăţii că este o „marionetă a Chinei”, în contextul întâlnirii virtuale de două zile a OMS care se axează pe efectele pandemiei de coronavirus, potrivit BBC.

Sursă foto: Profi Media

El a spus că OMS „ne-a dat foarte multe sfaturi foarte proaste, sfaturi teribile” şi că „au greşit atât de mult şi întotdeauna de partea Chinei”.

Trump nu a participat personal la reuniune, locul său fiind luat de secretarul pe probleme de Sănătate, spunând că OMS a gestionat greşit criza, cu peţul "multor vieţi”.

Trump, care a fost criticat pentru propriul său mod de gestionare a pandemiei, a acuzat în repetate ori OMS că nu a alertat lumea suficient de devreme şi că a acordat prea multă încredere Chinei.

De asemenea, Trump a acuzat China că a ascuns începutul izbucnirii epidemiei.

SUA au suspendat deja finanţarea pentru OMS, în aşteptarea unei anchete a felului în care organismul internaţional a gestionat pandemia de coronavirus.

La începutul reuniunii OMS de luni, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că ţara sa este "deschisă şi transparentă”, dar a insistat că orice anchetă ar trebui să se întâmple numai după ce pandemia va fi ţinută sub control.