08 decembrie 2018

Trump : Acordul climatic de la Paris este de vină pentru violenţele declanşate în Franţa de „Vestele galbene”

Mircea Olteanu

Preşedintele american Donald Trump a sugerat, sâmbătă, că protestele antiguvernamentale din Franţa, organizate de mişcarea "Vestelor Galbene", indică faptul că oamenii nu vor să plătească sume mari de bani "pentru a proteja probabil mediul".

Sursă foto: Mediafax

"Acordul de la Paris nu funcţionează prea bine pentru Paris. Proteste şi revolte în toată Franţa. Oamenii nu vor să plătească sume mari de bani, de multe ori către ţări din lumea a treia (care sunt guvernate îndoielnic), pentru a proteja probabil mediul", afirmă liderul american într-un mesaj postat pe Twitter.

Preşedintele SUA susţine că protestatarii "scandează «Îl vrem pe Trump!»".

În urmă cu câteva zile, Trump a menţionat protestele violente din Franţa ca o justificare pentru decizia sa de a retrage SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

În luna iunie 2017, preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris.

Anterior, Trump a declarat că nu crede că schimbările climatice sunt provocate de activitatea umană şi a afirmat că Acordul climatic de la Paris este dăunător afacerilor americane.

După ce Siria a aderat în luna noiembrie 2017 la acordul climatic, SUA au rămas singura ţară care nu aplică pactul global privind combaterea schimbărilor climatice.

În acelaşi timp în care se desfăşoară protestele antiguvernamentale, la Paris are loc şi un marş pentru climă la care participă aproximativ 1.000 de oameni, inclusiv mai mulţi manifestanţi din mişcarea "Vestelor Galbene", relatează Le Figaro.

Protestele organizate de mişcarea "Vestelor Galbene" au izbucnit după ce Administraţia Emmanuel Macron a luat decizia de a majora taxele la carburanţi, măsură ce se înscrie în eforturile preşedintelui francez de reducere a emisiilor poluante.