01 noiembrie 2021

Trei presupuşi talibani au deschis focul la o nuntă din provincia Nangarhar pentru că invitaţii ascultau muzică

Andreea Soare

Trei bărbaţi înarmaţi care s-au prezentat drept talibani au deschis focul la o nuntă din estul Afganistanului pentru a opri muzica ascultată de invitaţi, omorând două persoane şi rănind cel puţin alte 10, scrie BBC.

Sursă foto: Mediafax

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că doi din cei trei bărbaţi înarmaţi au fost arestaţi, însă a negat că aceştia ar fi acţionat în numele mişcării islamiste.

Între 1996 şi 2001, când talibanii controlau Afganistanul, muzica era interzisă în întreaga ţară, însă noua conducere a ţării nu a emis vreun decret în acest sens până acum.

Potrivit unei surse BBC, patru cupluri s-au căsătorit, vineri, în cadrul unei ceremonii comune în districtul Surkh Rod, în privincia Nnagarhar. Aceştia ar fi cerut permisiunea unui lider taliban din zonă pentru a asculta muzică într-o zonă în care se aflau doar femei. Cu toate acestea, în timpul nopţii dintre vineri şi sâmbătă, trei bărbaţi înarmaţi au intrat în clădirea în care se desfăşura petrecerea nunţii pentru a distruge boxele. Când invitaţii s-au opus, bărbaţii au deschis focul.

De la preluarea controlului ţării, talibanii au fost acuzaţi de omorârea unui cântăreţ de muzică folk şi de distrugerea instrumentelor muzicale. Mulţi cântăreţi şi muzicieni au părăsit, deja, ţara.

În zona în care a avut loc atacul sunt activi şi membrii grupului Statul Islamic.