Trei economişti din Rusia, Suedia şi SUA arată că anul 2025 este crucial pentru regimul lui Putin şi ar putea duce la oprirea războiului
Florin JipaSe va încheia războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei în 2025? Dacă credeţi proiecţiile economice a trei economişti străluciţi – un rus, un suedez şi un american – răspunsul este, foarte probabil, da. Vladimir Milov, Anders Aslund şi Jeffrey Sonnenfeld sunt de acord că războiul lui Putin este nesustenabil din punct de vedere economic şi, prin urmare, militar. Potrivit acestora, 2025 va fi un moment critic pentru regimul lui Putin, conchide The Hill.

O ţară poate fi o mare putere sau poate purta un război masiv doar dacă are mijloacele economice necesare. Militarii, logistica şi armamentul costă sume uriaşe de bani. Imperialsmul rus dorit de Putin implică o cheltuială sporită de resurse. Analiza The Hill arată că „piticii economici nu pot fi giganţi militari, iar piticii economici falimentari nu pot susţine războaie.”
Ponderea actuală a Rusiei în PIB-ul global nominal este relativ minusculă, de 2 trilioane de dolari, comparativ cu 29 de trilioane de dolari ale Americii, 19 trilioane de dolari ale Chinei şi 5 trilioane de dolari ale Germaniei.
De fapt, cota Rusiei este practic identică cu cea a Canadei şi Mexicului, iar niciuna dintre acestea nu a demonstrat aspiraţii imperialiste.
Aceste cifre nu l-au împiedicat pe Putin să provoace şi să ameninţe ţările membre NATO (a căror pondere combinată în PIB-ul global este de 30 de ori mai mare decât cea a Rusiei), să cheltuiască sume enorme pentru războiul din Ucraina, să determine aproape un milion de tineri profesionişti ruşi să fugă în străinătate, să ucidă sau să mutileze peste 600.000 de militari ruşi, să neglijeze sectoarele de consum, să producă o inflaţie mai mare de 20% şi să transformare Rusia într-o colonie chineză şi alinierea acesteia la cazuri economice precum Coreea de Nord, Iran şi Venezuela.
Experţii economici citaţi mai sus consideră că iresponsabilitatea economică de o asemenea amploare nu rămâne niciodată nepedepsită.
Anul viitor va fi probabil momentul în care vom şti ce variante alege Putin. Dacă economia Rusiei se prăbuşeşte, la fel se vor prăbuşi şi armata şi războiul. Chiar dacă maşinăria militară încetineşte şi ucrainenii îşi iau iniţiativa, consecinţele pentru Putin vor fi devastatoare. Lipsit de bani, Putin va avea doar două opţiuni. Una este să-şi pledeze cazul în faţa societăţii mai largi şi să facă concesii în schimbul resurselor – de neconceput pentru un megaloman ca el. Cealaltă va fi să-şi împingă armatele dincolo de punctul de epuizare în speranţa că va interveni vreun miracol. Acest lucru nu va face decât să întârzie înfrângerea sa şi potenţiala consecinţă a unei lovituri de stat a foştilor săi aliaţi.
În concluzie, momentul pentru a negocia cu Putin este în 2025, când armata şi economia sa se împotmolesc – nu acum, când este încă în modul de bătaie în piept.
Şi preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că doreşte ca războiul să se termine în 2025 şi a prezentat liderilor occidentali planul său de victorie care depinde de sprijinul economic şi militar al ţărilor membre NATO şi UE.
