13 iulie 2019

Tratatul realizat de ONU privind interzicerea armelor nucleare: Suedia nu vrea să semneze acordul

Teodora Marinescu

Suedia a informat, vineri, că nu va semna acordul Naţiunilor Unite privind intezicerea armelor nucleare, ministrul suedez de Externe argumentând că acesta "nu este pregătit în forma actuală", relatează site-ul publicaţiei The Washington Post.

Sursă foto: Mediafax

Ministrul suedez de Externe, Margot Wallstrom, a declarat că textul nu are "nicio definiţie clară privind armele nucleare şi există mai multe probleme care trebuie adresate".

Wallstrom a mai adăugat că nu există o majoritate în Parlamentul suedez care să semneze convenţia.

Guvernul condus de social-democraţi s-a arătat divizat iniţial în privinţa problemei, fiind de părere că o decizie în acest sens ar putea afecta relaţiile cu NATO, din care Suedia nu face parte.

Aceasta a adăugat că Guvernul va continua "eforturile privind dezarmarea nucleară" şi că va "lucra pentru a interzice armele nucleare" din rolul de observator.

Wallstrom a mai afirmat că "Suedia este o voce puternică pentru o lume fără arme nucleare."

Într-un comunicat al Ministerului suedez de Externe, este specificat faptul că Suedia consideră dezarmarea nucleară o prioritate, iar "ameninţarea reprezentată de armele nucleară este mai mare în momentul de faţă".

Specialiştii consideră că la momentul actual există aproximativ 15.000 de arme nuclear pe glob. În contextul tensiunilor actuale privind Iranul şi testele efectuate de Coreea de Nord, Naţiunile Unite consideră că riscul privind un potenţial atac nuclear se află la cel mai înalt nivel de la Războiul Rece.