09 iunie 2019

Traian Băsescu, despre criza politică din Republica Moldova: Jocul s-a făcut în favoarea lui Plahotniuc

Petriana Condrut

Traian Băsescu a declarat că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este de fapt o lovitură de stat în care nu s-a folosit forţa miliară, ci instituţiile statului care sunt la dispoziţia oligarhului Vlad Plahotniuc.

Sursă foto: Mediafax

"Azi nu putem discuta de unire, azi discutăm despre prăbuşirea unui stat, care e şi în acord de asociere cu UE. S-au desfăşurat alegeri. Au stat 3 luni în tot felul de negocieri. Cea mai dificilă şi constantă negociere a fost între socialişti şi partidul democrat, iar pe ultima sută de memtri socialiştii au acceptat alianţa cu ACUM a Maiei Sandu, care nu e unionistă, ci pro-european. Sunt trei blocuri acum. Socialiştii, partidul democrat, un partid democrat statalist şi partidul Maiei Sandu care e pro-europeană. Este nevoie pentru a se face guvern ca două dintre aceste blocuri aproximativ egale să facă o alianţă. Până la urmă s-a stabilit să se facă alianţa între socialişti şi pro-europeni, socialiştii lui Dodon. Ieri s-a votat în Parlament, iar la foc automat Curtea Constituţională anula deciziile Parlamentului", a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Fostul şef de stat spune că în spatele deciziilor Curţii se află oligarhul Vlad Plahotniuc.

"Jocul s-a făcut în favoarea lui Plahotniuc, acest oligarh care controlează toate instituţiile din Rep. Moldova, poliţie, justiţie. E a doua oară când dacă nu iese cine trebuie se anulează alegerile.
Este o lovitură de stat mascată în care nu s-a folosit forţa militară", a mai spus fostul preşedinte.

Acesta a completat: "Plahotniuc, folosind acest instrument, Curtea Constituţională a anulat pur şi simplu alegerile. L-a numit preşedinte pe premierul interimar. E incredibil. E de fapt o lovitură de stat mascată, în care nu s-a folosit forţa militară. Aici nu există variantă decât o poziţie foarte solidă a UE. Mie nu mi-a plăcut poziţia iniţială a UE, a SUA, a Federaţiei Ruse şi a României, in care nu acuză nimeni pe nimeni. Cere partidelor să găsească soluţii. Cum frate când e al doilea rând de alegeri care nu se pun în aplicare, tu România, tu UE, tu SUA, tu Federaţia Rusă care spui că eşti democrată spui să discute partidele?"

Băsescu spune că Dodon trebuie cercetat pentru înregistrările în care apare alături de Plahotniuc, dar acestea nu au legătură cu alegerile.

Prima şedinţă a noului Guvern al Republicii Moldova, condus de Maia Sandu, va avea loc luni la ora 11, a transmis prim-ministrul în cadrul unei conferinţe de presă.

Maia Sandu a transmis că şedinţa de luni va avea loc în incinta Parlamentului, nu a Guvernului.

Mii de persoane au participat duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău la un miting de amploare, pentru respectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi pentru organizarea de alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis duminică o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului şi suspendare a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte.

Pavel Filip, care a preluat funcţia de preşedinte interimar al Rep. Moldova, după suspendarea lui Igor Dodon, a semnat decretul de organizare a alegerilor în data de 6 septembrie.

Băsescu, despre înregistrările cu preşedintele Rep. Moldova: Dodon e un grandoman

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, legat de înregistrările cu Igor Dodon, care spunea că a primit finanţări din Rusia, că acesta este un grandoman şi că ruşii vor să găsească o soluţie de federalizare pentru ca Rep. Moldova să devină exemplu pentru o acţiune similară în Ucraina.

"Dodon bătea drumul Moscovei, dar să nu credeţi că de fiecare dată s-a întâlnit cu Putin, s-a întâlnit cu mulţi consilieri. Prietenia era aşa de mare când Putin i-a spus că nu se poate integra Rep. Moldova în uniunea vamală. Spre exemplu, lipsa de interes pentru economia Rep Moldova. Putin nu e interesat dacă nu au gaze, ţiţei. Au struguri, mere, grâu pe care le consumă foarte bine europeni, in cadrul acordului de negociere", a declarat Traian Băsescu, la B1 TV.

"Ruşii vor să găsească soluţia pentru feralizarea Ucrainei şi le trebuie un exemplu, facem cum s-a făcut în Rep Moldova. Aici îi interesează. Eu nu cred că partidul lui Dodon primea aproape 1 milion de ruble. Eu cred că s-a umflat în pene ca să îi arate cât de bine e prizat el la Moscova. Dar nu cred că într-o ţară ca Moldova finanţează un partid. Nu cred. Ei finanţează media.
(...) Dodon e un grandoman. Nu e bun. Pro europenii au avut de ales între două soluţii ca să poată guverna. Ori fac alianţă cu socialiştii lui Dodon, ori fac alianţă cu oligarhul Plahotniuc. Sigur că pentru Rep Moldova e mult mai important să distrugă sistemul creat de Plahotniuc", a mai spus Băsescu.

Presa de peste Prut a făcut publice, sâmbătă, înregistrări video în care Igor Dodon confirmă, în faţa lui Vlad Plahotniuc, că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreţinerea PSRM. În convorbirea cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, Igor Dodon spune că primea 700 de mii – 1 milion de dolari pe lună de la ruşi, dar că de la 1 aprilie finanţarea a fost oprită.

Dodon l-a întrebat pe vicepremierul rus Dmitri Kozak, în data de 6 iunie, ce să facă mai departe, având în vedere finanţarea. La rândul său, Kozak i-ar fi i-a promis că va vorbi cu Vlad Plahotniuc, ca să-i dea lui Dodon bani pentru partid.

Drept reacţie, Dodon a declarat că întâlnirea a avut loc, dar declaraţiile sunt montate.