08 august 2022

Traficul aerian în jurul Taiwanului revine la normal în ciuda noilor exerciţii militare ale Chinei

Petru Mazilu

Traficul aerian în jurul Taiwanului revine treptat la normal după redeschiderea spaţiului aerian din jurul insulei, a anunţat luni Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor. Asta deşi China a anunţat noi exerciţii militare în zonă, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Săptămâna trecută, China a desfăşurat zeci de avioane şi a tras rachete reale în timpul exerciţiilor militare declanşate după vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

Exerciţiile au determinat unele companii aeriene să anuleze zborurile către Taipei şi să modifice rutele de zbor între Asia de Sud-Est şi Asia de Nord-Est pentru a evita zona afectată.

Avizele emise de Beijing pentru aviatori (NOTAM) indicau zonele de pericol temporar pe care companiile aeriene trebuiau să le evite în timpul exerciţiilor care au încercuit o mare parte din Taiwan. Ultimul NOTAM care acoperea o secţiune a spaţiului aerian la est de insulă a expirat luni şi nu a fost prelungit.

Armata chineză a anunţat luni noi exerciţii în mările şi spaţiul aerian din jurul Taiwanului, dar nu a fost furnizată nicio poziţie şi nu a fost emis niciun nou NOTAM.

Ministerul Transporturilor din Taiwan a anunţat anterior că cele mai multe zboruri către şi dinspre insulă nu au fost întrerupte în timpul exerciţiilor militare chineze care au început pe 4 august, având o medie de aproximativ 150 de plecări şi sosiri pe zi.

Numărul de zboruri care tranzitează spaţiul aerian gestionat de controlorii săi revine treptat la normal după ridicarea ultimului NOTAM, a precizat ministerul în anunţul de pe site-ul său.

Unele companii aeriene străine au zburat pe rute alternative prin zone gestionate de Japonia şi Filipine în timpul exerciţiilor, a spus ministerul săptămâna trecută.

Închiderea temporară a spaţiului aerian şi modificarea rutelor în timpul exerciţiilor militare majore au loc în mod regulat în întreaga lume.

Această situaţie a fost neobişnuită prin faptul că exerciţiile Chinei au blocat cele 12 mile marine de ape teritoriale revendicate de Taiwan, lucru care, potrivit oficialilor taiwanezi, sfidează ordinea internaţională şi echivalează cu impunerea unei blocade a spaţiului său maritim şi aerian.