20 mai 2019

Toţi miniştrii austrieci care fac parte din Partidul Libertăţii au demisionat

Mihai Draghici

Toţi miniştrii care sunt membri ai Partidului Libertăţii (FPO, extremă-dreapta) au demisionat, luni seară, din Guvernul Austriei, în contextul crizei politice generate de presupusa implicare a vicecancelarului Heinz-Christian Strache într-un caz de corupţie, relatează agenţia de presă APA.

Partidul Libertăţii avertizase că îşi va retrage toţi miniştrii în cazul în care cancelarul Sebastian Kurz va insista să demisioneze ministrul de Interne, Herbert Kickl.

Sebastian Kurz a cerut luni seară demiterea lui Herbert Kickl, unul dintre liderii Partidului Libertăţii.

Coaliţia guvernamentală alcătuită de formaţiunea cancelarului Sebastian Kurz, Partidul Popular (ÖVP, centru-dreapta), cu Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă-dreapta) este grav afectată de cazul de corupţie care a condus la demisia vicecancelarului Heinz-Christian Strache.

Pe fondul crizei, preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a recomandat organizarea de alegeri parlamentare anticipate în septembrie.

Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Libertăţii, a demisionat din funcţia de vicecancelar al Austriei după apariţia în presă a unei înregistrări compromiţătoare care îl surprinde discutând cu un potenţial investitor rus.