27 septembrie 2019

Tokyo: China este principala ameninţare la adresa securităţii Japoniei, devansând Coreea de Nord

Mircea Olteanu

Dezvoltarea accelerată a capacităţilor militare ale Chinei reprezintă principala ameninţare la adresa securităţii Japoniei, devansând Coreea de Nord, în pofida indiciilor că regimul de la Phenian are în posesie rachete balistice cu ogive nucleare, se arată într-un raport anual al Guvernului nipon.

Sursă foto: Mediafax

Prima parte a documentului privind securitatea Japoniei, Carta Albă a Apărării, este alocat Statelor Unite, principalul aliat al Japoniei. Chinei îi este dedicată cea de-a doua parte a documentului, fiind pentru prima dată când Beijingul devansează Coreea de Nord, relatează postul ABC.

Rusia, considerată principala ameninţare pentru Japonia în cursul Războiului Rece, este analizată în cea de-a patra secţiune a raportului.

"China trimite active aeriene şi maritime în Pacificul de Vest şi prin strâmtoarea Tsushima în Marea Japoniei cu o frecvenţă tot mai mare", a declarat Taro Kono, ministrul japonez al Apărării.

China încearcă frecvent să minimalizeze preocupările privind consolidarea capacităţilor şi intenţiile sale în plan militar, inclusiv o prezenţă sporită în zone disputate din Marea Chinei de Sud, susţinând că doreşte dezvoltarea paşnică a relaţiilor cu statele vecine.

Potrivit Cartei Albe a Apărării, misiunile chineze de patrulare în apropierea teritoriului Japoniei constituie "o preocupare de securitate".

În contextul modernizării rapide a forţelor armate chineze, Japonia a achiziţionat aeronave invizibile pe radar şi alte arme avansate din SUA.

Coreea de Nord a efectuat în ultimele luni o serie de teste cu rachete, în contextul impasului în tratativele dintre Washington şi Phenian, iar oficialii niponi cred că regimul nord-coreean a reuşit deja să miniaturizeze focoase nucleare. Miniaturizarea ar permite Coreei de Nord să echipeze rachete balistice cu focoase nucleare.