04 septembrie 2020

Tod Wolters, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa: Această naţiune extraordinară este esenţială pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre

Andreea Soare

Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, Tod Wolters, a ţinut o declaraţie de presă, alături de Şeful Statului Major al Armatei, generalul-locotenent Daniel Petrescu, în care a mulţumit României pentru contribuţia la securitatea globală.

Sursă foto: Captură ecran

 „Am avut o rundă de discuţii execelente, confirmând împreună proiectele majore aliate şi naţionale la nivel militar. În zona Mării Negre, mediul de securitate este complex şi dinamic, de aceea am abordat importanţa consolidării securităţii pe segmentul sudic al flancului estic, pornind de la riscurile şi ameninţările existente. Trebuie să continuăm să implementăm o serie de măsuri de descurajare şi apărare pentru Marea Neagră, similare cu cele din Marea Baltică. Este necesară o abordare cuprinzătoare, integrată şi coerentă. I-am expus domnului general Wolters determinarea noastră de a contribui activ la implementarea în totalitate a măsurilor şi a proiectelor subsumate prezenţei avansate adaptate în toate domeniile, inclusiv prin sporirea prezenţei aliate pe teritoriul României. Facem toate eforturile pentru dezvoltarea şi consolidarea structurilor multinaţionale aliate înfiinţate pe teritoriul României. (...) Contăm în continuare pe sprijinul NATO şi al aliaţilor în toate demersurile pe care le înteprindem, care au ca obiectiv întărirea securităţii în regiunea noastră. Continuăm misiunile de poliţie aeriană în România, un detaşament canadian fiind prezent la Mihail Kogălniceanu cu aeronave de luptă. Săptămâna aceasta au fost efectuate zboruri de instruire cu bombardiere B-52 ale SUA, la care a participat şi România (...)”, a continuat Petrescu.

Generalul Tod Wolters a mulţumit României pentru contribuţia adusă la consolidarea securităţii internaţionale

 „Vreau să transmit condoleanţele mele tuturor celor care au fost afectaţi şi încă sunt afectaţi de COVID-19. Suntem foarte mândri de această naţiune şi de NATO pentru modul în care v-aţi ocupat ca această criză să nu se transforme într-o criză de securitate. Aşa cum probabil deja ştiţi, România joacă un rol extrem de important în cadrul Alianţei. Această naţiune extraordinară este esenţială pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre. La sol, toate eforturile NATO se desfăşoară prin intermediul brigăzii multinaţionale. În Marea Neagră, participarea acestei naţiuni la exerciţii comune şi la patrule aeriene contribuie esenţial la avertizarea în regiune şi îmbunătăţirea situaţiei de securitate. (...) Toate aceste contribuţii sunt elemente importante ale poziţiei de descurajare şi putere de apărare a NATO, din ultimul an”, a declarat generalul Wolters.

„Mai mult decât atât, România este un contributor important al misiunilor şi operaţiunilor NATO, inclusiv în Afganistan, activităţi care au impact şi în afara zonei de responabilitate din Europa. Vreau să mulţumesc României pentru contribuţia la puterea Alianţei şi pentru toată securitatea din Europa şi, implicit, contribuţia la securitatea globală. NATO îşi continuă angajamentul faţă de România şi de toţi aliaţii”, a încheiat comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, Tod Wolters.