09 iulie 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 9 iulie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: NATO

 

Evenimente politico-militare globale

  • Războiul din Ucraina. Peste 200 de civili ucraineni au fost ucişi sau răniţi după valul de rachete de luni, când a fost bombardat inclusive un spital de copii. Biden a anunţat noi ajutoare şi primirea la Casa Albă a preşedintelui Zelenski. Germania a confirmat că al treilea sistem PATRIOT a ajuns în Ucraina alături radare, drone şi muniţie pentru tancurile Leopard şi sistemele Gepard. (Mediafax)
  • Războiul Israel-Hamas. Israelul a reluat raidurile terestre în oraşul Gaza şi în clădirea UNRWA folosită de Hamas. Gruparea teroristă l-a acuzat pe netanyahu că împiedică semnarea unui acord de încetare a focului. (Times of Israel)
  • Astăzi începe Summitul aniversar NATO, la Washington, de o importanţă majoră pestru securitatea estului Europei. Ţările din estul Europei speră la mai multe trupe aliate, Ucraina vrea garanţii de securitate pe termen lung, în timp ce alegerile din ţările aliate arată că populaţia este îngrijorată de fenomenul migraţiei necontrolate şi creşterea preţurilor. De la formarea din 1949, Alianţa Nord-Atlantică a ajuns la 32 de state, cu peste 1 miliard de persoane. Este văzută ca un scut pentru protecţia ţărilor democratice. Alianţa va avea un nou secretar general, de la 1 octombrie, în persoana lui Mark Rutte. Principalele obiective ale Summitului: crearea unor mecanisme pentru a garanta continuarea sprijinirii Ucrainei - va fi anunţat planul „punte către aderare”, mai multe trupe pe flancul estic, buget mai mare pentru apărare, 23 din 32 ţări vor depăşi anul acesta 2% din PIB. (MAS)
  • Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc din 2025. Regiunea transnistreană poate rămâne fără metan. Autorităţile de la Chişinău se pregătesc să gestioneze posibilele perturbări ale aprovizionării cu gaz. (G4Media)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Preşedintele Iohannis, la Summitul NATO - Va solicita atenţie sporită pentru Flancul Estic şi Marea Neagră. Programul Summitului va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană şi partenerii NATO din Indo-Pacific, precum şi un eveniment aniversar. De asemenea, vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declaraţia Summitului şi o Declaraţie a Consiliului NATO-Ucraina. (G4Media)
  • NATO a testat într-un exerciţiu desfăşurat în  România dispozitivul antidronă în eventualitatea unor atacuri. Obiectivul exerciţiului Ramstein Legacy, desfăşurat în Dobrogea în perioada 3 – 14 iunie, fusese acela de a întări apărarea aeriană şi antirachetă printr-o suplimentară supraveghere vinzând atacuri ale unor sisteme fără pilot din Clasa I – o referire la drone mici, mini- şi micro. (G4Media)
  • Compania ungară MOL a negociat cumpărarea afacerilor Lukoil din România. Afacerea, descurajată puternic de statul român. Printre activele negociate s-au numărat concesiunea din Marea Neagră (perimetrul Trident) şi rafinăria din Ploieşti. (Economedia)