09 august 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 9 august 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat sub 7.000 de persoane. În total, peste 5 milioane s-au vaccinat, peste 4,9 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 208 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 3 decese, iar la ATI sunt internate 79 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • A 5-a capitală provincială din Afganistan a căzut în mâinile talibanilor. În ultimele trei zile, forţele guvernamentale au pierdut tot mai mult teren în faţa talibanilor care au cucerit 5 din cele 34 capitale provinciale. Kunduz, Sar-e-Pul şi Taloqan au fost capturate doar duminică. Forţele americane au bombardat, folosind aeronave B-52 şi C-130, poziţiile talibanilor. (AP)
  • Marea Britanie critică retragerea forţelor internaţionale din Afganistan. Generalul Sir Richard Barrons, fost comandant în armata britanică, a criticat retragerea forţelor internaţionale acuzând că Afganistanul va deveni din nou o platformă pentru atacuri teroriste. Secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat că Marea Britanie s-a opus retragerii şi a încercat să formeze o coaliţie după plecarea militarilor americani, dar nicio ţară din NATO nu a vrut să se alăture iniţiativei. (Daily Mail)
  • UE, noi sancţiuni împotriva Belarusului. Uniunea Europeană intenţionează să adopte noi sancţiuni împotriva regimului lui Lukaşenko, la un an de la fraudarea alegerilor din 9 august, a declarat, duminică, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. (Mediafax)
  • Nagasaki marchează 76 de ani de la atacul cu bomba atomică. La ceremonia organizată la „Parcul Păcii”, primarul Tomihisa Taue a cerut guvernului japonez să iniţieze discuţii cu SUA, Rusia şi China pentru a elimina armele nucleare din regiunea Asia – Pacific.
  • Rusia a prezentat drona înarmată Orion-E. Compania Kronshtadt a prezentat pentru prima dată, la expoziţia de tehnică militară MAKS-2021, avionul fără pilot Orion-E înarmat cu sistemul de rachete Vikhr, cu o rază de 10 km. (Armada International)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Serviciile secrete nu sunt controlate. Alina Mungiu Pippidi: Justiţia din România n-a fost complet încălecată de politicieni. Cu procuratura stăm mai prost. Cu serviciile secrete stăm foarte prost. Nu ştiu o ţară în UE în care să nu existe niciun control al serviciilor secrete. Nu ştim cheltuielile serviciilor secrete. (Aleph News)
  • Sudul ţării, sub cod galben de caniculă. ANM a emis o avertizare cod galben de discofort termic ridicat pentru sudul ţării, valabil în perioada 9 august ora 10:00 – 11 august ora 22:00. (Aleph News)