08 iunie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 8 iunie 2023

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia
Evenimente politico-militare globale
 • Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 105. Ucraina amână contraofensiva şi foloseşte armata pentru a ajuta persoanele inundate după distrugerea barajului Kahovka, 20.000 oameni trebuie evacuaţi. Erdogan vrea anchetă internaţională. (Mediafax)
 • Fost ofiţer de informaţii maghiar: Viktor Orban vrea să câştige noi teritorii şi se bazează pe Rusia pentru a schimba ordinea politică în Europa. Peter Buda, profesor la o universitate din Budapesta şi fost ofiţer de informaţii, a declarat într-un podcast că miza premierului Viktor Orban este schimbarea graniţelor şi obţinerea de noi teritorii pentru Ungaria. În acest scop, Orban susţine Rusia şi mizează pe faptul că Moscova va instaura o nouă ordine politică în Europa, ordine care să permită retrasarea graniţelor. (G4Media)
 • NATO analizează opţiuni pentru a oferi Ucrainei garanţii de securitate post-conflict. Alianţa Nord-Atlantică trebuie să discute despre opţiuni pentru a oferi Ucrainei garanţii de securitate post-conflict, a afirmat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, subliniind însă că nu vor fi clauze de apărare similare cu cele ale statelor membre. (Mediafax)
 • Fost şef NATO declară că ţări aliate sunt dispuse să trimită trupe în Ucraina. Un grup de ţări NATO ar putea fi dispuse să trimită trupe pe teren în Ucraina dacă statele membre, inclusiv SUA, nu oferă garanţii tangibile de securitate Kievului la summitul alianţei de la Vilnius, a declarat fostul secretar general al NATO, Anders Rasmussen. (Hotnews)
 • Taiwanul şi-a alertat apărarea antiaeriana după ce 37 de avioane chinezeşti au intrat în Zona de Identificare Aeriană. Este vorba de avioane de vânătoare J-11 şi J-16 şi bombardiere strategice H-6 care au zburat joi spre Pacific. (AFP)
 • Premierul UK, Rishi Sunak, este la Washington, unde se întâlneşte joi cu Joe Biden. Cei doi vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei. Piloţi ucraineni au început deja pregătirea pe avioanele F-16 în Marea Britanie. (BBC)
 • Armata israeliană a efectuat un raid în oraşul palestinian Ramallah din West Bank. Armata israeliană a demolat casa unui terorist care a acţionat în Ierusalim în noiembrie. Şase persoane au fost internate joi în confruntările cu palestinienii care s-au opus demolării. (AFP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • România, îngrijorată de poluarea din Marea Neagră după distrugerea barajului din Ucraina. Sute de tone de produse petroliere şi chimice au fost luate de apă şi duse în Marea Neagră. Miniştrii mediului din cele două ţări au discutat. (Digi24)
 • MApN găzduieşte Conferinţa şefilor Apărării din Europa Centrală şi de Est. Şeful Comandamentului Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa (USEUCOM), generalul Christopher G. Cavoli, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor fi gazdele Conferinţei şefilor Apărării din Europa Centrală, joi şi vineri, la Ministerul Apărării Naţionale şi Senatul României. (Agerpres)
 • România, tot mai puţine şanse să adere la Schengen anul ăsta. Joi începe la Luxemburg ultimul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al preşedinţiei suedeze a Consiliului UE, iar aderarea României şi Bulgariei nu este pe agendă. (Hotnews)
 • România intră în criză socială. Guvernul promite un Memorandum profesorilor pentru a termina greva. Joi, angajaţii din Sănătate organizează un marş de protest de la Minister la Guvern. (Mediafax)