08 iulie 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 8 iulie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina

 

Evenimente politico-militare globale

  • Războiul din Ucraina. Miniştrii apărării din Olanda şi Marea Britanie au anunţat noi ajutoare militare pentru Ucraina. SMG al Ucrainei a anunţat că lansatoarele PATRIOT despre care Rusia a declarat că le-a distrus sunt de fapt machete. De asemenea, Ucraina a reuşit să intercepteze noaptea trecută toate cele 13 drone lansate de Rusia. Lupte grele se dau pe direcţia oraşului Pokrovsk, unde Rusia a anunţat că a cucerit o altă localitate. (Mediafax)
  • Războiul Israel-Hamas. O delegaţie a Israelului, condusă de şeful serviciului de informaţii Shin Bet, Ronen Bar, merge astăzi la Cairo, pentru negocieri privind eliberarea ostaticilor israelieni şi controlul trecerii de frontieră Rafah dintre Egipt şi Gaza. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a prezentat duminică seara o listă cu ceea ce el a spus că sunt cereri israeliene nenegociabile, printre care garanţia că Israelul ar putea relua luptele până la îndeplinirea tuturor obiectivelor. (Mediafax)
  • Viktor Orban a ajuns în China în „misiune de pace”. Premierul ungar Viktor Orban a sosit în China pe 8 iulie, la câteva zile după vizitele sale la Kiev şi Moscova. Orban, a cărui ţară a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului UE la începutul lunii, a numit vizita la Beijing un al treilea pas în "misiunea sa de pace".  „China este o putere cheie în crearea condiţiilor pentru pace în războiul Rusia-Ucraina. Acesta este motivul pentru care am venit să mă întâlnesc cu preşedintele Xi (Jinping) la Beijing, la doar două luni după vizita sa oficială la Budapesta", a spus Orban la X. China s-a poziţionat ca neutră în războiul în curs, dar a aprofundat legăturile economice cu Rusia şi a devenit principala sursă de bunuri cu dublă utilizare a Moscovei. (Mediafax)
  • Alegerile Parlamentare din Franţa au dat peste cap previziunile. Stânga este pe primul loc, partidul lui Macron pe doi, extrema dreaptă cade pe trei. Premierul Gabriel Attal anunţă că îşi va prezenta demisia. Ministerul francez de Interne a confirmat rezultatele finale ale alegerilor de duminică, care au înregistrat o prezenţă la vot de 66,63%. Cel mai mare număr de locuri a fost câştigat de alianţa de stânga Noul Front Popular - cu 182 de locuri. Partidul de centru al lui Emmanuel Macron a obţinut 163 de locuri. Pe locul al treilea, Partidul de extremă-dreapta Adunarea Naţională şi aliaţii săi au obţinut 143 de locuri. Niciun partid nu a obţinut cele 289 de locuri necesare pentru o majoritate absolută şi pare să arunce Franţa în incertitudine politică. (Mediafax)
  • Summitul care marchează cei 75 de ani de existenţă ai NATO începe marţi, la Washington. Ţările din estul Europei speră la mai multe trupe aliate, Ucraina vrea garanţii de securitate pe termen lung, în timp ce alegerile din ţările aliate arată că populaţia este îngrijorată de fenomenul migraţiei necontrolate şi creşterea preţurilor. De la formarea din 1949, Alianţa Nord-Atlantică a ajuns la 32 de state, cu peste 1 miliard de persoane. Este văzută ca un scut pentru protecţia ţărilor democratice. Alianţa va avea un nou secretar general, de la 1 octombrie, în persoana lui Mark Rutte. Principalele obiective ale Summitului: crearea unor mecanisme pentru a garanta continuarea sprijinirii Ucrainei şi va fi anunţat planul „punte către aderare”, mai multe trupe pe flancul estic, buget mai mare pentru apărare, 23 din 32 ţări vor depăşi anul acesta 2% din PIB. (MAS)
  • Forţele pro-ruse din Republica Moldova îşi intensifică colaborarea înainte de alegerile prezidenţiale cruciale: Mitropolitul Vladimir s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chişinău. Toate aceste întâlniri între subordonaţii Rusiei au loc în pregătirea alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, programate în octombrie. Kremlinul încearcă să deraieze regimul pro-european de la Chişinău prin intermediul unor actori interni. (G4Media)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Sondaj INSCOP - Mai mult de jumătate dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, în principal din cauza modului în care este guvernată. 34.9% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 56.3% sunt pesimişti în legătură cu viitorul ţării. 8.9% reprezintă ponderea non-răspunsurilor. (News)
  • De luni,  Valea Oltului se închide timp de o lună de zile între orele 6.00 – 20.00. DN7 va fi închis ziua în perioada 8 iulie – 9 august pentru defrişarea unor versanţi pe unde va trece autostrada. (G4Media)
  • A început protestul antreprenorilor şi contabililor împotriva guvernului Ciolacu. Manifestanţii cer eliminarea birocraţiei fiscale care a dat peste cap mediuld e afaceri. (G4Media)