08 februarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 8 februarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 10.000 de persoane. În total, peste 8,08 milioane s-au vaccinat, peste 8 milioane cu schema completă, din care peste 2,44 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.958 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 81 decese, iar la ATI sunt internate 1.102 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

  • Discuţiile Macron – Putin au durat şase ore, cei doi au pledat pentru continuarea dialogului. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au pledat luni seară, la Moscova, pentru continuarea dialogului NATO-Rusia în scopul ajungerii la un acord pe tema arhitecturii de securitate din Europa şi pentru soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei. Macron a cerut respectarea suveranităţii Republicii Moldovei, Georgiei şi Ucrainei, în timp ce Putin a declarat că este inacceptabil ca Ucraina să se alăture NATO. (Mediafax)
  • Macron vizitează Ucraina. După întâlnirea de luni cu Putin, marţi Emmanuel Macron va avea discuţii, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski. (RRA)
  • Biden avertizează Rusia că „nu va mai exista Nord Stream 2” dacă invadează Ucraina. Declaraţia a fost făcută luni seară, în timpul întâlnirii cu cancelarul german Olaf Scholz. (Mediafax)
  • UE consideră că este cel mai periculos moment pentru Europa. Europa se confruntă cu „cel mai periculos moment" în materie de securitate de după Războiul Rece, a afirmat luni, la Washington, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, subliniind însă că rămâne „posibilă" o soluţie de tip diplomatic cu Rusia. Declaraţia a fost făcută cu ocazia întrevederii pe care a avut-o cu secretarul de Stat american, Antony Blinken. (Mediafax)
  • Mai mulţi militari NATO în Polonia şi Ţările Baltice. Marea Britanie trimite 350 de militari în Polonia, iar Germania tot atâţia în Lituania. (Aleph News)
  • Ucraina începe exerciţii militare de amploare. Ministrul ucrainean al apărării, Alexei Reznikov, a anunţat luni că armata desfăşoară, în perioada 10 – 20 februarie, exerciţii militare de amploare, folosind ultimele echipamente primite, printre care dronele Bayraktar şi sistemele de rachete antitanc Javelin şi NLAW. (Tass)
  • Sârbii bosniaci votează înfiinţarea unei justiţiii separate. Parlamentul sârbilor bosniaci din Bosnia şi Herţegovina votează, marţi, înfiinţarea justiţiei specifice entităţii. (Mediafax)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Comisii din Senat întocmesc raportul asupra proiectului privind comunicaţiile electronice. Comisiile juridică, pentru comunicaţii şi economică din Senat se întrunesc marţi, în şedinţă comună, pentru a întocmi raportul asupra proiectului referitor la comunicaţiile electronice iniţiat de Guvern şi adoptat în Camera Deputaţilor. Solicitarea serviciilor de a avea acces la aplicaţiile de mesagerie, precum WhatsApp şi Telegram, a stârnit multe discuţii. (Agerpres)