08 februarie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 8 februarie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia
Coronavirus şi vaccinuri
 • Astăzi vine a opta tranşă de vaccin de la Pfizer/BionTech. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că 163.800 doze de vaccin Pfizer/BioNTech sosesc azi pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.
 • Stomatologi şi dermatologi folosiţi pentru vaccinare. Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, anunţă că medicii stomatologi şi dermatologi ar putea fi folosiţi în campania de imunizare. În schimb, farmaciştii nu reprezintă o opţiune în prezent deoarece nu au dreptul de a administra tratament.
 • Formular pentru testarea elevilor. Ministerul Educaţiei a anunţat, duminică seara, că a definitivat formularul de exprimare a consimţământului pentru testarea elevilor care dezvoltă simptome de Covid-19, în contextul redeschiderii şcolilor începând de luni. Îl găseşti aici.

 

Evenimente politico-militare globale

 • UE sacţionează Rusia. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, se declară îngrijorat de refuzul autorităţilor ruse de a se angaja într-un dialog „mai constructiv” cu Uniunea Europeană şi i-a îndemnat pe liderii europeni să ia decizii care ar putea include sancţiuni, relatează AFP.
 • Lovitură de stat eşuată în Haiti. Autorităţile haitiene au dejucat duminică o lovitură de stat care îl viza pe controversatul preşedinte Jovenel Moise. Acesta pretinde că a scăpat dintr-o tentativă de asasinare, notează AFP.
 • 100 de persoane ucise de un gheţar în India. Peste 100 de oameni şi-au pierdut viaţa, după ce o bucată dintr-un gheţar s-a rupt, a căzut peste un baraj şi a provocat o avalanşă de praf, roci şi apă, în Himalaya.
 • Marea Britanie a expulzat trei spioni chinezi. Fără să anunţe public, Regatul Unit a expulzat anul trecut trei cetăţeni chinezi infiltraţi în ţară sub acoperirea de jurnalişti,  arată The Guardian.
 • Israel cumpără echipamente militare din SUA. Ieri, guvernul israelian a aprobat achiziţia de echipamente militare americane de peste 6 miliarde de dolari, cuprinzând elicoptere Chinook, aeronave F-35 şi F-16, diferite tipuri de muniţii. SUA sprijină militar Israelul cu 38 miliarde de dolari, începând din 2018, eşalonaţi pe 10 ani, conform Anadolu.
 • Dispute SUA-Iran referitoare la acordul nuclear. Iranul a reacţionat după ce preşedintele SUA a avertizat că vor fi ridicate sancţiunile doar dacă Teheranul revine la toate condiţiile acordului nuclear din 2015. Liderului suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a cerut Washingtonului să facă prima mişcare: “Nici americanii, nici europenii nu au dreptul de a solicita ceva Iranului, deoarece aceştia, spre deosebire de Iran, nu şi-au păstrat angajamentele în cadrul acordului".

 

Apărarea şi securitatea României

 • BVB a câştigat 6,6 mld lei. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat, în această săptămână, 6,6 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 4,13%, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o creştere de 25,4%, în comparaţie cu săptămâna anterioară, arată Agerpres. Potrivit datelor publicate de BVB, capitalizarea bursieră a ajuns la 167,982 miliarde de lei, în perioada 1-5 februarie, de la 161,318 miliarde de lei consemnate în săptămâna precedentă.
 • Pandemia gunoaielor. Romprest va sista, de joi, 11 februarie, serviciul de salubrizare, dacă autoritatea locală nu face plăţi, a declarat, duminică, pentru Agerpres, directorul operaţional, Sorin Velicu. În contextul pandemiei, lipsa serviciului de salubritate ar putea agrava situaţia epidemiologică, iar primarul Sectorului 1 din Capitală, Clotilde Armand, a declarat că dacă nu se va ajunge la o înţelegere, atunci va intra un alt operator, în regim de urgenţă.