08 decembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 8 decembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: White House
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 40.000 de persoane. În total, peste 7,81 milioane s-au vaccinat, peste 7,56 milioane cu schema completă, din care peste 1,69 milioane cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.421 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 107 decese, iar la ATI sunt internate 834 persoane.
 • CNSU propune relaxări. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat măsurile de relaxare care ar putea fi impuse în timpul sărbătorilor: eliminarea interdicţiei de circulaţie în cursul nopţii şi eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise, creşterea intervalului orar în care agenţii economici au voie să ţină deschise punctele de lucru de la 21.00 la 22.00, în mall-uri şi în marile magazine accesul ar putea fi permis şi persoanelor testate, nu doar celor vaccinate şi trecute prin boală, în noaptea de 24 spre 25 decembrie şi de Revelion nu vor fi restricţii privind ora până la care funcţionează restaurantele, iar hotelurile ar putea să primească şi persoanele testate. (Mediafax)

 

Evenimente politico-militare globale

 • Summit Biden – Putin. Preşedintele american, Joseph Biden, i-a transmis, marţi, omologului său rus, Vladimir Putin, în cursul videoconferinţei, că Statele Unite şi aliaţii europeni sunt „preocupaţi" de prezenţa trupelor ruse în apropierea frontierelor Ucrainei şi vor reacţiona, în principal prin sancţiuni, în cazul unui atac. În schimb, Putin a cerut garanţii că NATO nu se va extinde spre est. (Mediafax)
 • Biden i-a informat pe liderii europeni rezultatul discuţiilor cu Putin. Joe Biden a organizat, marţi seară, o reuniune în format virtual cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu premierul italian Mario Draghi şi cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, după conversaţia cu Vladimir Putin. (Mediafax)
 • Germania va închide gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina. Oficiali SUA le-au transmis membrilor Congresului că au căzut de acord cu Germania să închidă gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina. (Reuters)
 • Olaf Scholz devine miercuri noul cancelar al Germaniei. Noul Guvern al Germaniei, condus de cancelarul Olaf Scholz, ar urma să fie instalat începând de miercuri, prin votul Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului. (Mediafax)
 • Camera Reprezentanţilor a aprobat bugetul apărării. Pentagonul va dispune, în anul fiscal 2022, de peste 770 miliarde de dolari. Militarii vor avea o creştere a soldelor cu 2,7%, vor fi achiziţionate aeronave şi nave de luptă şi se vor lua măsuri pentru contracararea Chinei şi sprijinul Ucrainei. De asemenea, actul prevede constituirea unei comisii pentru analizarea celor 20 de ani de război în Afganistan. (ABC News)
 • SUA pensionează peste 160 de aeronave. Camera Reprezentanţilor a SUA a aprobat, pentru anul fiscal 2022, scoaterea din uz a peste 160 de aeronave, printre care 47 F-16C/D, 48 F-15C/D Eagle, 4 E-8 JSTARS, 20 drone RQ-4 Global Hawk Block 30, dar nu şi a avioanelor A-10 Warthog, aşa cum ceruse forţele aeriene. (Breaking Defense)
 • Senatul SUA aprobă vânzarea de rachete către Arabia Saudită. Senatul SUA a votat, marţi, împotriva unei rezoluţii care interzicea vânzarea de rachete către Arabia Saudită. Pachetul de armament este compus din 280 de rachete aer-aer AIM-120C-7/C-8 şi 596 LAU-128 Missile Rail Launchers. (Reuters)

 

Apărarea şi securitatea României

 • CNAS vrea un parteneriat cu STS pentru proiecte IT. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vrea un parteneriat cu STS pentru derularea şi finalizarea a două proiecte IT, finanţate cu fonduri UE, care au împreună o valoare estimată la circa 282 milioane de lei. (Hotnews)
 • Grevă a silvicultorilor. Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează, miercuri, o acţiune de protest la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, între orele 11:00 - 13:00, pentru stoparea concedierii colective a unui număr de 415 de salariaţi de la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. (Agerpres)