08 august 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 8 aug 2022

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
  • Jurnal de război, ziua a 166-a: SUA vor anunţa un nou ajutor militar pentru Ucraina. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut luni ca inspectorii internaţionali să aibă acces la centrala nucleară din Zaporojie, după un nou atac al Rusiei: Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş. (Mediafax)
  • A intrat în vigoare armistiţiul între Israel şi grupul Jihadul Islamic. 41 de morţi în Fâşia Gaza. Armistiţiul obţinut prin medierea Egiptului a intrat în vigoare duminică la ora 23.30. HAMAS a lansat peste 600 de rachete asupra Israelului, fără să facă victime, dar peste 100 au căzut în Fâşăa Gaza. (Mediafax)
  • Ministrul taiwanez de Externe se teme de o invazie a Chinei. Joseph Wu a declarat pentru CNN că locuitorii insulei cred că va urma o invazie a Chinei. Comandamentul militar chinez de Est a anunţat că va continua exerciţiile în jurul Taiwanului şi luni, prin simularea unei lupte anti-submarin. (CNN)
  • Ministrul de Externe al Coreei de Sud, prima vizită în China. Park Jin începe luni prima vizită în China, pe o durată de trei zile, unde se va întâlni cu omologul chinez şi va încerca să refacă relaţiile tensionate dintre China şi SUA. (AP)
  • Ambasadorul Myanmar în China a murit. Este al 4-lea ambasador care îşi pierde viaţa în China în ultimul an. U Myo Thant Pe a decedat, duminică, într-o provincie de la graniţa cu Myanmar. Ambasadorul Germaniei, Jan Hecker, 54 ani, a murit în septembrie, cel ucrainean, Serhiy Kamyshev, 65 de ani, a murit în februarie,  iar ambasadorul din Filipine, Jose Santiago "Chito" Sta. Romana, 74 de ani, a decedat în aprilie, în timpul carantinei. (Daily Mail)
  • Şeful diplomaţiei SUA vizitează Africa de Sud, Republica Democrată Congă şi Rwanda, pentru a contracara influenţa Rusiei. Secretarul de stat american Antony Blinken a aterizat duminică în Africa de Sud, urmând să viziteze ulterior Republica Democratică Congo şi Rwanda, pentru a purta discuţii cu liderii africani cu intenţia de a contrabalansa influenţa Rusiei în regiune. (Reuters)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Reţeaua lui Viktor Orban. UDMR primeşte sute de milioane de euro din Ungaria. Viktor Orban pompează, de mulţi ani, sute de milioane de euro din fonduri guvernamentale într-o uriaşă reţea de fundaţii şi persoane fizice din Transilvania. (Digi24)
  • Zece pasageri din autocarul implicat în accidentul din Bulgaria au intrat în România. Zece cetăţeni români, pasageri ai autocarului implicat în accidentul rutier de la Veliko Târnovo, nevătămaţi, au intrat sâmbătă seara pe teritoriul României, fiind transportaţi cu un alt autocar al aceleaşi firme de transport. (Agerpres)