08 aprilie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 8 aprilie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter

Coronavirus şi vaccinuri

 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 55.000 de persoane (peste 30.000 cu ambele doze). În total, peste 2,1 milioane s-au vaccinat, peste 1,2 milioane cu ambele doze.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.407 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 175 decese, iar la ATI sunt internate 1.487 de persoane.
 • Trombozele vor fi incluse pe lista efectelor adverse ale vaccinului AstraZeneca, a anunţat Agenţia Europeană a Medicamentului. EMA a efectuat un studiu pe 86 de cazuri de tromoboză venoasă, 18 dintre acestea au dus la deces, iar concluzia este că una dintre posibilele cauze ale apariţiei cheagurilor de sânge este un răspuns imun asemănător celui care apare după administrarea de medicamente pentru coagulare, arată Mediafax.
 • Valeriu Gheorghiţă nu recomandă combinarea serurilor. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat miercuri că nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri, referindu-se la faptul că există o reticenţă a persoanelor care au primit prima doză de AstraZeneca de a continua schema de imunizare cu acelaşi ser.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Acord China-Iran. Cele două ţări au semnat, miercuri, un acord de cooperare şi investiţii pe 25 de ani, conform CNN.
 • Ambasadorul Myanmarului la Londra, dat afară din ambasadă. Adjunctul ambasadorului a preluat conducerea în numele armatei, notează Mediafax.
 • Pilot turc mort în urma prăbuşirii avionului. Căpitanul Burak Genççelebi făcea parte din echipa de acrobaţie a Forţelor Aeriene turce, Turkish Stars.
 • Iranul a reuşit să producă 55 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20%. Reprezintă un pas important în obţinerea uraniului îmbogăţit la valoarea de 90%, de la care acesta poate fi folosit în scopuri militare pentru realizarea unei arme atomice, arată Mediafax.
 • Israelul se opune unui acord nuclear cu Iranul. Benjamin Netanyahu a afirmat miercuri că Israelul se va opune oricărui acord care ar permite Iranului să dezvolte arme nucleare, în timp ce la Viena au loc discuţii între Teheran şi comunitatea internaţională pentru a încerca să salveze acordul din 2015 privind programul nuclear iranian, notează Agerpres.
 • Talibanii au atacat aerodromul din Kandahar unde sunt şi militari români. Pentagonul a condamnat miercuri atacul cu rachete asupra aerodromului din Kandahar, chiar dacă nu a fost soldat cu victime. Baza aeriană din Kandahar este păzită de militari români.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Elbit vrea să mute toată producţia dronei Hermes în România. La Bacău se fac componente pentru acest avion fără pilot, Hermes 450. Elbit are deja patru fabrici cu 700 de angajaţi în România şi a propus MApN achiziţia acestui produs. România are un buget de aproape 300 de milioane euro pentru achiziţia a şapte sisteme tactice fără pilot.
 • Parchetul European îşi începe activitatea. Laura Codruţa Kövesi a anunţat că Parchetul European, un nou organism de luptă împotriva infracţiunilor la bugetul UE, va putea începe anchetele la 1 iunie, potrivit unui comunicat publicat miercuri, citat de Agerpres.
 • Digitalizarea pătrunde greu în România. Românii vor scăpa de dosarul cu şină până în 2026. Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman, a anunţat la Digi24 că acest lucru se va face treptat, iar din ce în ce mai puţine instituţii vor cere dosare.
 • Împrumut uriaş al României. Ministerul de Finanţe a împrumutat 3,5 miliarde de euro de pe pieţele externe, în prima ieşire de eurobonduri din acest an, informează Mediafax. Finanţarea este structurată pe două tranşe, de 12 ani, respectiv 20 de ani. Acesta este cel mai mare împrumut de până acum de pe pieţele externe.