07 noiembrie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 7 noiembrie 2023

Florin Jipa

Sursă foto: IDF
Evenimente politico-militare globale
 • Războiul din Ucraina, ziua 622. Zelenski declară că ar fi iresponsabilă decizia alegerilor prezidenţiale din 2024. Aghiotantul generalului Valeri Zalujnîi, maiorul Hennadii Chastiakov, a fost ucis de ziua lui, o bombă a fost plasată într-un cadou. Trump refuză invitaţia lui Zelenski de a vizita Ucraina. (Kyiv Independent)
 • Războiul Israel-Hamas, ziua 32. 103 români vor fi evacuaţi astăzi din Gaza, prin punctul de trecere a frontierei cu Egiptul, Rafah. Peste 260 de cetăţeni români au solicitat evacuarea din Gaza. Israelul a continuat ofensiva terestră în oraşul Gaza, izolat de restul Fâşiei. Netanya a respins din nou încetarea focului, dar a aprobat mici pauze tactice. Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, a raportat peste 10.000 de victime. Reuniunea G7 din Japonia are pe agendă războiul din Gaza. (Mediafax)
 • Pentagon: forţele americane din Irak şi Siria au fost atacate de 38 de ori din 17 octombrie. 45 de membri ai personalului au fost răniţi în atacurile cu drone şi rcahete asupra bazelor americane. (AP)
 • Rusia s-a retras oficial din Tratatul Armelor Convenţionale din Europa, semnat în anii 90, care limita numărul de arme dislocabile. „La ora 00:00 a zilei de 7 noiembrie 2023, procedura de retragere a Rusiei din CFE (Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa) a fost finalizată", a declarat marţi Ministerul rus de Externe într-o declaraţie pe site-ul său. (AP)
 • Preşedintele polonez Andrzej Duda îi încredinţează premierului Mateusz Morawiecki sarcina de a forma guvernul. Preşedintele polonez a anunţat luni că îi va da instrucţiuni prim-ministrului în funcţie să formeze un nou guvern după alegerile din octombrie, în care conservatorii la putere au obţinut primul loc fără a obţine însă o majoritate parlamentară. (TVR)
 • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care se află sub sancţiuni, a cerut să participe la o reuniune OSCE în Macedonia de Nord. În conformitate cu regulile OSCE, toate cele 57 de ţări membre ar trebui să fie prezente la reuniunea ministerială din 30 noiembrie şi 1 decembrie. (News)
 • Şeful marinei ruse, amiralul Nikolai Yevmenov, a participat la deschiderea unui exerciţiu comun cu junta din Myanmar. Rusia va participa cu Flota Pacificului. (AFP)
 • 22 membri ONU răniţi în timp ce se retrăgeau din Mali. Rebelii au plasat un dispozitiv exploziv improvizat. Membrii ONU se adună în Gao, din diferite baze, pentru a părăsi ţara. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • 55 de miliarde de lei, promisiunea electorală a PSD. Ministrul PSD al Muncii anunţă o creştere a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2024, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale. (G4Media)
 • MApN organizează astăzi conferinta „Femeile, pacea ṣi securitatea”, la Palatul Parlamentului. Conferinţa Punctelor focale naţionale pe domeniul Femeile, pacea şi securitatea. Pe agenda oficială de discuţii se vor afla două subiecte de importanţă majoră în actualul context de securitate, respectiv Femeile în sectorul de apărare (Women in Security Sector) şi Femeile în apărarea cibernetică (Women in Ciber Security), ambele domenii aflându-se într-o continuă evoluţie. (MApN)
 • Un poliţist a fost înjunghiat în piept de un minor de 14 ani, în comuna ilfoveană Berceni. Băiatul era recalcitrant, iar agentul încerca să îl calmeze. (Gândul)