07 iunie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 7 iunie 2023

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 104. Zelenski anunţă că ofensiva va continua. Serviciile de informaţii americane: Rusia este în spatele atacului de la barajul Kahovka. Ucraina avertizează că Rusia ar putea bombarda şi centrala nucleară de la Zaporojie. Zelenski anunţă că Ucraina va primi un număr însemnat de avioane F-16.  (TVR)
  • Iran a dezvăluit racheta hipersonică: „Fattah”. Poate depăşi de 15 ori viteza sunetului. Forţele Aerospaţiale ale Gărzilor Revoluţionare, un corp de elită al armatei iraniene, au prezentat pe 6 iunie „Fattah”, prima rachetă balistică hipersonică produsă de Republica Islamică. (Mediafax)
  • SUA au acuzat China că a ajutat Iranul să dezvolte racheta hipersonică. Aproape 20 de persoane şi entităţi din Iran, China şi Hong Kong au fost sancţionate, marţi, de SUA. (AP)
  • Premierul UK, Rishi Sunak, este la Washington, unde se întâlneşte cu Joe Biden. Cei doi vor discuta joi despre sprijinul acordat Ucrainei. Piloţi ucraineni au început deja pregătirea pe avioanele F-16 în Marea Britanie. (BBC)
  • Fiji iese de sub influenţa Chinei şi semnează un acord militar cu Noua Zeelandă. Discuţiile dintre liderii celor două ţări sunt finalizate, urmând ca săptămâna viitoare să fie semnat acordul, a anunţat premierul din Fiji, Sitiveni Rabuka. (AFP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • România intră în criză socială. Examenele s-ar putea amâna. Miercuri, sindicaliştii din învăţământ sunt primiţi la Ministerul Educaţiei. Tot miercuri intră în grevă japoneză angajaţii din Sănătate, iar poliţiştii protestează în faţa Parlamentului. (Mediafax)
  • Regele Charles al III-lea, păzit în România inclusiv cu drone. Regele Charles a fost păzit, în timpul vizitei în România, de specialişti în protecţie şi intervenţie antiteroristă, securitate cibernetică, comunicaţii, dronă şi antidronă, precum şi CBRN, potrivit SPP. (Mediafax)
  • Cutremur cu magnitudinea 5,3 în Arad. Seismul a fost urmat de o replică cu magnitudinea 3,1. Un cutremur cu magnitudinea 5,3 a avut loc marţi seară în Arad. Seismul s-a resimţit şi în Timişoara şi Cluj. Seismul a fost urmat de o replică. (Hotnews)