07 ianuarie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 7 ianuarie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia
Coronavirus şi vaccinuri
 • Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat miercuri folosirea vaccinului produs de compania americană Moderna la nivelul Uniunii Europene. Agenţia recomandă Comisiei Europene să emită autorizaţia de punere pe piaţă, pe baza aceluiaşi mecanism care a funcţionat şi în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech.
 • Aproape 60.000 de cadre medicale au fost vaccinate în România până miercuri.
 • La nivel mondial, au fost administrate peste 15 milioane de doze de vaccin în 35 de ţări. Vaccinarea a miliarde de oameni va fi una dintre cele mai mari provocări logistice, conform Bloomberg.
 • SUA a vaccinat peste 5 milioane de persoane, China aproape 4,5 milioane, fiind urmate de Israel şi Marea Britanie cu câte 1,3 milioane, anunţă Digi24.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Procedura de validare a rezultatului alegerilor SUA a fost reluată, după insurgenţa susţinătorilor lui Donald Trump care au ocupat pe 6 ianuarie Capitoliul. Membrii Congresului s-au reunit în sesiunea comună în noaptea de 6 spre 7 ianuarie pentru a valida rezultatele votului exprimat de Colegiul electorilor, unde Joe Biden a obţinut 306 de voturi, faţă de Trump care a strâns 232 de voturi.
 • 6 ianuarie va rămâne ca o zi de cotitură a democraţiei americane, când preşedintele în funcţie a încercat să răstoarne votul prin presiunea străzii, fără să aibă sprijinul propriului partid sau al colabolatorilor apropiaţi: Capitoliul a fost eliberat de forţele de ordine, după ce susţinătorii lui Trump au oprit reuniunea Congresului, primarul din Washington DC a declarat stare de urgenţă pentru 15 zile, a fost mobilizată Garda Naţională, patru persoane au murit, printre care şi o femeie împuşcată, iar Twitter a şters o postare a lui Donald Trump în care îi lăuda pe insurgenţi şi i-a blocat contul.
 • Democraţii au obţinut şi controlul Senatului american în urma alegerilor pentru cele două locuri de senator în statul Georgia, unde Jon Ossoff şi Raphael Warnock i-au învins pe republicanii David Perdue şi Kelly Loefler. Republicanii şi democraţii vor avea câte 50 de senatori, dar Partidul Democrat va avea avantajul votului decisiv din partea vicepreşedintelui Kamala Harris. Potrivit Constituţiei americane, vicepreşedintele SUA prezidează camera superioară a Congresului.
 • Armata chineză trece de la gestionarea crizelor, la pregătirea pentru război. Dacă la începutul anului 2020, preşedintele Xi Jinping le transmitea prin ordin militarilor să fie gata pentru gestionarea oricărei crize, în acest an, în primul ordin, preşedintele chinez le cere militarilor să fie gata pentru război şi să folosească fricţiunile de la graniţă pentru pregătire, conform presei chineze.
 • Israel a bombardat noaptea trecută localităţi din Siria, fiind al treilea atac în ultimele 10 zile, conform Reuters.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Marea Britanie vrea să deporteze forţat 30 de români săptămâna viitoare, folosind o cursă aeriană. Ministrul britanic de Interne a anunţat că se vor lua toate măsurile pentru a limita răspândirea noii tulpini de coronavirus.
 • Centrul Cyber al Uniunii Europene, care va funcţiona la Bucureşti, va derula investiţii de 4,5 miliarde de euro în următorii ani, iar marile companii de tehnologie vor fi atrase să îşi deschidă birouri în România, a anunţat Mediafax.