07 februarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 7 februarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 7.000 de persoane. În total, peste 8,08 milioane s-au vaccinat, peste 8 milioane cu schema completă, din care peste 2,44 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.108 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 75 decese, iar la ATI sunt internate 1.065 persoane. (Comunicat)
 • MAI a dat amenzi de jumătate de milion de lei. Poliţiştii şi jandarmii au aplicat în ultimele 24 de ore 1.773 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 474.200 lei, pentru încălcările normelor de protecţie sanitară, a informat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică. (Agerpres)

 

Evenimente politico-militare globale

 • Cancelarul Germaniei se întâlneşte cu Biden. Cancelarul german Olaf Scholz a plecat duminică spre Washington, încercând să îi asigure pe americani că ţara sa este alături de Statele Unite şi de alţi parteneri NATO pentru a se opune oricărei agresiuni ruseşti împotriva Ucrainei. Scholz a declarat că Moscova va plăti un „preţ mare" în cazul unui atac, dar refuzul guvernului său de a furniza arme letale Ucrainei, de a consolida prezenţa trupelor germane în Europa de Est sau de a preciza ce sancţiuni ar susţine împotriva Rusiei a atras critici atât în străinătate, cât şi în ţară. (Mediafax)
 • Macron merge la Moscova să discute cu Putin. Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat din nou duminică problema Ucrainei cu preşedintele american Joe Biden pentru o coordonare logică înaintea deplasării sale de luni la Moscova, unde-l va întâlni pe Vladimir Putin, au anunţat preşedinţia franceză şi Casa Albă. (Mediafax)
 • SUA avertizează China, din cauza susţinerii acordate Rusiei în criza cu NATO. „Credem că Beijingul va ajunge să suporte anumite costuri ale unei invazii ruse în Ucraina şi ar trebui să calculeze aceste lucruri când se gândeşte să asume angajamente în relaţia cu Administraţia rusă în următoarele săptămâni", a declarat Jake Sullivan într-un interviu acordat postului NBC News. (Mediafax)
 • Începe cel mai mare exerciţiu militar de la Războiul Rece, din Belarus. În urmă cu câteva zile, Moscova şi Minsk au anunţat exerciţii comune definite de NATO drept cea mai mare desfăşurare militară în Belarus de la Războiul Rece. Potrivit comunicatelor de presă difuzate de presa rusă, exerciţiul - numit Union Resolve 2022 - va avea loc în perioada 10-20 februarie, va implica toate forţele operaţionale din Belarus şi 30.000 de militari ruşi, iar scopul său este de a vedea dacă forţele comune ruse şi bieloruse vor putea respinge un posibil atac de-a lungul sudului graniţa alianţei. Imaginile din satelit surprinse de compania privată americană Maxar Technologies arată unităţi militare înarmate cu rachete, lansatoare de rachete, avioane de luptă dislocate în Belarus, în trei poziţii în apropierea graniţei cu Ucraina. (Mediafax)
 • Ucraina nu crede în război. Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, şi ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, au criticat, duminică previziunile „apocaliptice” occidentale privind iminenţa unui război cu Rusia. (AFP)
 • Raport ONU: Coreea de Nord fură criptomonede pentru a-şi finanţa programele militare. Conform unui raport ONU pentru Consiliul de Securitate, în 2020 şi 2021, instituţii din Coreea de Nord au furat 316,4 milioane de dolari de la instituţiile de schimb din SUA, Europa şi Asia. (GB News)
 • Primarul din Ottawa a declarat stare de urgenţă din cauza protestelor. Demonstraţiile au început ca proteste ale camionagiilor supăraţi pe cerinţele de vaccinare la trecerea frontierei americano-canadiene, dar s-au transformat în proteste mai ample împotriva restricţiilor sanitare Covid-19 şi a guvernului premierului Justin Trudeau. (Mediafax)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Parlamentul dezbate moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Energiei. Moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, va fi dezbătută luni în plen, urmând să fie supusă votului miercuri. USR a depus marţea trecută moţiunea simplă intitulată „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul 'săptămâna viitoare' Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României". (Agerpres)