07 decembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 7 decembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter MOD
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 45.000 de persoane. În total, peste 7,80 milioane s-au vaccinat, peste 7,54 milioane cu schema completă, din care peste 1,67 milioane cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 803 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 54 decese, iar la ATI sunt internate 881 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Summit Biden – Putin. Joe Biden şi Vladimir Putin discută astăzi, în format online, despre dislocarea trupelor ruse la graniţa Ucrainei. Biden va reafirma sprijinul SUA pentru integritatea teritorială a Ucrainei, în timp ce Putin va cere SUA garanţii că NATO nu se va extinde spre est. (CNN)
 • Biden a discutat cu liderii europeni înainte de summit-ul cu Putin. Joe Biden a avut, luni, o discuţie cu liderii din Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia despre situaţia trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina. Emmanuel Macron, Angela Merkel, Mario Draghi şi Boris Johnson şi-au arătat sprijinul pentru Ucraina. (AP)
 • SUA va spori prezenţa militară în Europa de Est dacă Rusia va ataca Ucraina. Pentagonul va spori efectivele militare în ţările din Europa de Est dacă va izbucni un conflict în Rusia şi Ucraina, conform declaraţiei unui înalt oficial american. (AFP)
 • Preşedinte: Ucraina poate respinge un atac rusesc. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat, luni trupele, în zona de conflict din Regiunea Donbas, cu ocazia Zilei Forţelor Armate, unde a declarat că Ucraina poate respinge un atac rusesc. (Reuters)
 • SUA boicotează diplomatic Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing. Statele Unite au anunţat, luni seară, că nu vor trimite oficiali la Jocurile Olimpice de Iarnă Beijing 2022, în semn de protest faţă de abuzurile în domeniul drepturilor omului atribuite regimului comunist chinez, dar sportivii americani vor concura. (CNN)
 • Germania va avea un nou cancelar. Coaliţia guvernamentală din Germania, formată din Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), Alianţa '90/Verzi (ecologistă) şi Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal), a prezentat lista titularilor portofoliilor, iar Guvernul cancelarului Olaf Scholz urmeaza să fie instalat miercuri. (Mediafax)
 • Refugiaţii rohingya cer Facebook despăgubiri de 150 de miliarde de dolari. Aceştia acuză reţeaua de socializare că algoritmii folosiţi au favorizat dezinformarea şi ideologiile extremiste care au dus la acte violente în lumea reală. (AFP)
 • Israelul a bombardat portul sirian Latakia. Mai multe rachete au lovit, marţi dimineaţa, containere din portul Latakia, fără a face victime. (SANA)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Bilanţul CSM. Consiliul Superior al Magistraturii urmează să îşi prezinte, marţi, raportul de activitate pe anul 2021. Şedinţa plenului CSM va avea loc începând cu ora 13,00, la Facultatea de Drept din Bucureşti. (Agerpres)
 • Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile. Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile a fost marcată prima dată la 7 decembrie 1994, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la semnarea la Chicago a Convenţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile. (TVR)