07 aprilie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 7 aprilie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter

Coronavirus şi vaccinuri

 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 54.000 de persoane (peste 31.000 cu ambele doze). În total, peste 2,1 milioane s-au vaccinat, peste 1,2 milioane cu ambele doze.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.231 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 196 decese, iar la ATI sunt internate 1.466 de persoane.
 • Dan Barna admite posibilitatea unui paşaport de vaccinare. „Discuţia este despre capacitatea de a dovedi că nu mai eşti un pericol pentru societate. (...) Dincolo de deciziile pe care le va lua România, dacă în toată Europa se va ajunge la un astfel de paşaport, dacă ea va fi asumată la nivelul ţărilor europene sunt convins că şi România va merge în direcţia aceea”, a spus Dan Barna, marţi seara, la Digi24.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Amnesty International: autorităţile ruse îl ucid lent pe Navalnîi. Opozantul rus Aleksei Navalnîi este încarcerat în condiţii ce constituie tortură şi care ar putea să îl ucidă încet, a comunicat, miercuri, organizaţia neguvernamentală internaţională pentru drepturile omului Amnesty International, transmite Agerpres.
 • Medicii lui Navalnîi, arestaţi, după ce au cerut transferul acestuia la un spital. Mai mulţi susţinători ai lui Aleksei Navalnîi au fost arestaţi în faţa penitenciarului din Pokrov, la 100 de km de Moscova, acolo unde disidentul rus este închis. Printre cei reţinuţi sunt şi şase medici, inclusiv medicul personal al lui Navalnîi, Anastasia Vasilieva. Medicii veniţi la Pokrov doreau mai multe informaţii despre starea de sănătate a principalului opozant al Kremlinului, mai ales după ce acesta a acuzat dureri de spate şi la picioare, notează Mediafax.
 • Şeful Pentagonului vizitează Israelul. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, va vizita Israelul săptămâna viitoare, unde se va întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu şi cu omologul său, Benny Gantz, a informat marţi site-ul de ştiri Axios, citat de Agerpres.
 • Taiwan, exerciţiu militar pe calculator pentru simularea unei invazii din China. Armata din Taiwan va desfăşura un exerciţiu de opt zile, începând cu 23 aprilie, pentru a simula o invazie a armatei chineze, conform declaraţiei ministrului Apărării, preluată de AP.
 • Navă militară iraniană atacată de Israel. Nava militară iraniană Saviz a fost atacată, posibil cu cu o mină, în Marea Roşie, de Israel, conform unui raport al NYT. Incidentul s-a petrecut marţi, în timpul discuţiilor de la Viena privind relansarea acordului nuclear iranian. Nu sunt informaţii despre victime. Cele două ţări s-au acuzat reciproc de atacarea vaselor comerciale în trecut, dar este prima dată când atacul se realizează asupra unei nave militare.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Dezbatere despre mediu. Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri, la evenimentul cu tema „Schimbările climatice, relaţia om-natură şi sănătatea publică", organizat, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, la Palatul Cotroceni, de Administraţia Prezidenţială şi de Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
 • Bogdan Aurescu efectuează o vizită în Italia. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, efectuează, miercuri, o vizită oficială în Republica Italiană, la invitaţia omologului său, Luigi Di Maio, unde se va întâlni şi cu preşedintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati. Ministrul român va discuta despre cooperarea în cadrul Europei şi comunitatea românilor din Italia.
 • Ziua Mondială a Sănătăţii. În 1948, cu prilejul primei întruniri globale dedicată sănătăţii şi găzduită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii.