06 decembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 6 decembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 32.000 de persoane. În total, peste 7,79 milioane s-au vaccinat, peste 7,52 milioane cu schema completă, din care peste 1,65 milioane cu doza a treia.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 916 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 78 decese, iar la ATI sunt internate 910 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Summit Biden – Putin. Joe Biden şi Vladimir Putin vor avea, marţi, o discuţie în format online, unde Biden va reafirma sprijinul SUA pentru integritatea teritorială a Ucrainei, în condiţiile dislocărilor de militari ruşi la graniţă. Putin, în schimb, va cere SUA garanţii că NATO nu se va extinde spre est. (CNN)
  • Japonia va plăti mai mult pentru staţionarea trupelor americane pe teritoriul său. Între SUA şi Japonia urmează să fie semnat un nou acord care va mări contribuţia financiară anuală a Japoniei, pentru menţinerea trupelor americane, arată surse nipone, fără a preciza creşterea. Acum, Japonia plăteşte 1,8 miliarde de dolari anual. (AP)
  • China dezvoltă capacităţi spaţiale la o rată dublă faţă de SUA. Generalul David Thompson, adjunctul şefului operaţiunilor spaţiale din cadrul Forţelor Spaţiale ale SUA, a avertizat, la Forumul naţional de apărare Reagan, că statul chinez îşi dezvoltă capacităţile spaţiale „de două ori mai rapid” decât SUA, şi ar putea depăşi Statele Unite în ceea ce priveşte capacităţile spaţiale până la sfârşitul deceniului. (CNN)
  • Cifră record în vânzările de armament în 2020. Cifra de afaceri a primelor 100 de companii din domeniile apărării au atins, în 2020, o cifră de afaceri de peste 531 miliarde de dolari, conform Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI). Este o creştere cu 1,3 la sută faţă de anul precedent, în timp ce economia mondială a scăzut cu 3 la sută. Au avut scăderi, însă, companiile ruseşti (-6,5%) şi franceze (-7,7%). Primele cinci companii sunt americane, topul fiind condus de Lockheed-Martin, Europa are locurile 6 şi 11, cu BAE Systems şi Airbus, în timp ce China ocupă locurile 7, 8, şi 9  cu firmele Norinco, Avic şi CETC. (AP)
  • China vrea prima bază militară permanentă la Atlantic. China duce tratative pentru deschiderea primei baze militare permanente, la Atlantic, în Guinea, conform unui raport al SUA. (Wall Street Journal)
  • Papa Francisc a vizitat migranţii din insula Lesbos din Grecia. Suveranul Pontif a cerut puterilor europene sprijin pentru migranţi: „Vă implor să oprim acest naufragiu al civilizaţiei". (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Şedinţă solemnă, la 30 de ani de la adoptarea Constituţiei. Parlamentul României se reuneşte, luni, de la ora 13,00, într-o şedinţă solemnă, dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei. Constituţia României, prima de după 1989, a fost adoptată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1991 şi aprobată prin Referendum naţional, la 8 decembrie, cu 77,3%.
  • Centru Internaţional de Excelenţă în Inteligenţă Artificială la Bucureşti. Universitatea Politehnica din Bucureşti a inaugurat, în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, Centrul Internaţional de Excelenţă în Inteligenţă Artificială, unde va dezvolta un ecosistem de excelenţă în cercetare şi inovare în domeniul Inteligenţei Artificiale. (Agerpres)