06 august 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 6 august 2021

Florin Jipa

Sursă foto: MApN
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 15.000 de persoane. În total, peste 5 milioane s-au vaccinat, peste 4,9 milioane cu schema completă.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 244 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 2 decese, iar la ATI sunt internate 72 persoane.
 • Agenţiile de informaţii din SUA cercetează datele genetice de la laboratorul din Wuhan pentru a afla originea COVID-19. Serviciile americane cercetează un catalog cu date genetice extrase din eşantioanele de virus studiate în laboratorul din Wuhan, China, despre care unii oficiali cred că ar fi putut fi sursa pandemiei. Nu se ştie cu exactitate cum sau când au avut acces la date agenţiile de informaţii americane. (Mediafax)

 

Evenimente politico-militare globale

 • Israelul e pregătit de război. Israelul este pregătit să lanseze un atac militar împotriva Iranului, a afirmat, joi, ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, acuzând regimul de la Teheran că generează numeroase probleme la nivel regional şi mondial. (Aleph News)
 • SUA îndeamnă Iranul să reia negocierile pe tema relansării Acordului nuclear. Administraţia Joseph Biden a îndemnat, joi seară, Iranul să reia negocierile pe tema relansării Acordului nuclear semnat cu marile puteri, în contextul instalării noului preşedinte iranian, ultraconservatorul Ebrahim Raisi. (Mediafax)
 • Forţele Navale americane au dezvoltat un avion fără pilot cu energie solară. Drona se numeşte Skydweller, a fost construită de compania Skydweller Aero şi poate zbura 90 de zile. Va fi folosită în misiuni de cercetare şi va servi ca o platformă pentru comunicaţiile militare. (Daily Mail)
 • Ebrahim Raisi, al optulea preşedinte al Iranului. Ebrahim Raisi a depus jurământul, joi, în clădirea Parlamentului, devenind al optulea preşedinte al Iranului. Raisi a câştigat alegerile din 18 iulie cu 62%, prezenţa la vot fiind de 48,8%. (AP)
 • Militari ruşi desfăşuraţi la graniţa Armeniei cu Azerbaidjanul. Militari ruşi din forţele pentru menţinerea păcii au fost dislocaţi la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan, după creşterea tensiunilor dintre cele două tabere. (Tass)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Comemorarea eroilor români, la Mărăşeşti, Soveja şi Focşani. Astăzi sunt organizate ceremonii militare în Judeţul Vrancea (Mărăşeşti, Soveja, Focşani) pentru evocarea eroicelor lupte care au avut loc în urmă cu 104 ani, în Primul Război Mondial, în vara anului 1917, pe linia frontului Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz. (Garnizoana Focşani)
 • România şi Canada întăresc colaborarea în domeniul nuclear. Ministrul Energiei Virgil Popescu şi ambasadorul Canadei în România Annick Goulet, în numele ministrului canadian al Resurselor Minerale, Seamus O'Regan Jr., în prezenţa prim-ministrului Florin Cîţu, au semnat, joi, Memorandumul de înţelegere încheiat între Ministerul Energiei din România şi Departamentul de Resurse Naturale din Canada privind consolidarea cooperării în domeniul Energiei Nucleare Civile. Partenerii canadieni se vor implica în proiectele nucleare de la Cernavodă şi în cele din sectorul energiei nucleare civile din România. (Comunicat)
 • Pompierii români ajută Grecia la stingerea incendiilor. Modulul terestru de asistenţă pentru stingerea incendiilor de pădure pleacă vineri din România spre Grecia, având în componenţă, printre altele, 112 pompieri, 23 de autospeciale, un centru de comandă şi patru containere multirisc cu echipamente. (IGSU)
 • Incendiu în Mehedinţi, la un depozit ecologic. Un incendiu a cuprins joi seara depozitul ecologic Halanga, din apropierea oraşului Drobeta-Turnu Severin. (Aleph News)